Het stadsbestuur heeft onlangs
295 bomen opgelijst die van groot belang zijn om te bewaren. Ze zijn immers bepalend voor het straatbeeld of van grote cultuurhistorische waarde. Het gaat vooral om oudere hulstbomen, lindes en tamme kastanjes. Ze hebben
een stamomtrek die groter is dan 250 cm op 1 meter hoogte en zijn ondertussen ouder dan de oudste inwoners van Genk. Ongeveer de helft van de lijst van waardevolle bomen staat op privégrond.
Vanaf mei worden hun eigenaars als bewaarders van belangrijk levend erfgoed ondersteund en gewaardeerd. Ze krijgen een bomenplaatje en een uniek paspoort voor hun boom. Bovendien kunnen ze een beroep doen op een professionele boomverzorger. Die controleert gratis vijfjaarlijks de gezondheid van de boom en doet indien nodig een onderhoudssnoei. Zo blijft de boom in optimale conditie en kunnen boomeigenaars gerust zijn.
Niet alleen de àlleroudste bomen zijn belangrijk. Er is ook een categorie van inheemse bomen die een subsidie kunnen krijgen. Het gaat om bomen zoals de beuk, eik, linde, hulst en iep met een stam dikker dan 150 cm op 1 meter hoogte. Eigenaars kunnen ook in dit geval een tegemoetkoming aanvragen van 50 euro voor een veiligheidscontrole en tot 30% van de prijs van een onderhoudssnoei (max 250 euro) terugkrijgen.