Het stadsbestuur ontroleerde drie
handcarwashes, waarvan er
twee niet in orde waren met het stedelijk uitbatingsreglement. Zij moeten onmiddellijk de deuren sluiten. In totaal werden er een vijftal inbreuken vastgesteld, voornamelijk omtrent de vergunningsvoorwaarde, arbeidswetgeving en de ruimtelijke orde. Met de actie wilde het stadsbestuur malafide praktijken binnen de sector aanpakken.
De gecoördineerde flexcontrole komt er ongeveer 1 jaar na een grote provinciale actie waarvoor Genk het initiatief nam. De controle vond toen simultaan plaats bij 13 handcarwashes in Sint-Truiden, Houthalen-Helchteren, Hasselt en Genk, en leverde 20 inbreuken op waaronder twee aanhoudingen.
De nieuwe controleactie van vandaag - enkel in Genk - kaderde in het Genkse uitbatingsreglement op de handcarwashes dat sinds 1 juli 2021 van toepassing is.
“Al sinds 2012 merken we dat de sector van de handcarwashes enorm kwetsbaar is”, aldus burgemeester Wim Dries. “Bepaalde handcarwashes zorgen voor overlast en hun activiteiten leggen druk op de leefomgeving. Controles in het verleden leidden tot veroordelingen onder andere inzake mensenhandel, arbeidsuitbuiting en bestuurlijke sluitingen. Daarom onderwerpen we de sector structureel aan bestuurlijke controles en hebben we vorig jaar een uitbatingsreglement uitgevaardigd dat onder andere voorwaarden oplegt omtrent de bedrijfsruimte, de parkeerplaatsen, de interne circulatieruimte, .. We raden in het reglement ook aan om voorafgaand een administratief onderzoek te laten uitvoeren, waarbij bijvoorbeeld ook de brandveiligheid en het fiscaal-rechterlijke luik onder de loep worden genomen. Daarnaast laat het reglement toe om de handcarwashsector continu te monitoren.”