Stad Genk hernieuwt de samenwerking met het
Stiemerlab. Dat is het onderzoeksproject waarin een 50-tal burgerwetenschappers
de waterkwaliteit van de Stiemerbeek in kaart brengen. Uiteindelijk moet het onderzoek bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van de Stiemervallei als blauwgroene ader doorheen Genk.
De Stiemerbeek stroomt van Thor Park, langs SportinGenk en de omgeving van C-mine naar De Maten. Een van de doelstellingen van het Stiemerprogramma is om Waterschei, Genk-Midden, Winterslag en Termien opnieuw met elkaar te verbinden via een, natuurlijke, blauwgroene ader.
Aquafin wil alvast met de optimalisering van een 25-tal overstortpunten minder rioolwater in de beek laten terechtkomen. “Om de impact van deze aanpassingen te kunnen evalueren, moeten we blijven meten,” aldus schepen Vandeurzen. “Daarom gaan we een nieuw samenwerkingsverband aan met VITO, de Vlaamse Milieumaatschappij en Stichting Kitsunya.” Deze hernieuwde samenwerking maakt het mogelijk om tot en met 2024 de waterkwaliteit te blijven onderzoeken. Daarnaast zal Stiemerlab elke maand stalen nemen en bijkomend, op 4 locaties, biologische kwaliteitsmetingen doen: op de Heppenzeelstraat, de Plattewijerstraat, het Diepenbekerbos en de Plompaertstraat (Diepenbeek).
Vijftien sensoren meten permanent de waterdiepte en -temperatuur, de elektrische geleiding van het water en de waarde van opgelost zuurstof. Tot nu toe kon de stad ook rekenen op 59 opgeleide burgerwetenschappers die zich vrijwillig inzetten. Zij hielpen met de metingen
(foto) en het onderhoud van de sensoren. “We hopen ook in de toekomst een beroep op hen te kunnen doen,” besluit schepen Vandeurzen. “Ze helpen onze stad, en de Stiemervallei in het bijzonder, groener én duurzamer te maken.”
(Foto © Boumediene Belbachir)