Wie het verleden nog eens wil ophalen kan vanaf nu terecht op de beeldbank
geheugenvangenk.be. De
Heemkring Heidebloemke en het
Emile Van Dorenmuseum werkten de voorbije jaren intensief aan de digitalisering van foto’s, postkaarten, tekeningen, schilderijen en archieven, waaronder dat van (pers)fotograaf Johnny Harsch. Naast de digitale beeldbank loopt er
tot 27 februari de tentoonstelling
"Geheugen Van Genk", met een selectie van foto’s, kunstwerken en andere stukken uit de collectie. Ondanks de omvang van de collectie is de vrouwelijke stem opvallend afwezig. Het Emile Van Dorenmuseum doet daarom een oproep om
foto’s van vrouwen die Genk groot gemaakt hebben te delen, zodat hun verhalen niet vergeten worden.
Al tientallen jaren werken Heemkring Heidebloemke en het Emile Van Dorenmuseum aan een beeldencollectie. De Heemkring heeft intussen een uitgebreide collectie van meer dan 50.000 foto’s en postkaarten over Genk, de wijken, de mijnen, de mensen en hun dagelijkse leven. Het Emile Van Dorenmuseum bewaart alles wat met het geheugen van Genk en zijn landschap te maken heeft: van historische foto’s, postkaarten, tekeningen, schilderijen en archieven.
Ondertussen werden al meer dan 23.000 beelden uit beide collecties gedigitaliseerd en vanaf nu worden ze samen ontsloten op de beeldbank geheugenvangenk.be. Dit aantal groeit nog elke dag.
“Oud is in”, lacht schepen van Cultuur Anniek Nagels. “En wat is gezelliger dan eens lekker weg te mijmeren in het oude Genk? Met straten vol oldtimers, mensen in vintage kleding in retro interieurs. Al is het niet altijd zo romantisch. Zo vind je in de beeldbank ook de foto’s terug die Johnny Harsch maakte van de gewelddadige mijnsluiting in Zwartberg in 1966.”
De eengemaakte beeldbank geheugenvangenk.be werd mee mogelijk gemaakt met de steun van Erfgoedcel Mijn-Erfgoed en de Vlaamse Gemeenschap.
Tot 27 februari loopt in het Emile Van Dorenmuseum de tentoonstelling Geheugen Van Genk, met een selectie van originele foto’s, kunstwerken en andere stukken uit de collectie. Ga je liever op verkenning vanuit je luie zetel? Surf dan naar www.geheugenvangenk.be.
De voorbije jaren werkte stad Genk actief aan de bekendheid van vrouwelijke kunstenaars. Zo zijn er de afgelopen jaren straatnamen toegekend voor de kunstenares Valerie Pholien, schrijfster Neel Doff en politica Jeanne Driessen.
“In het uitgebreide archief van het geheugen van Genk is de vrouwelijke stem momenteel opvallend afwezig. Daarom zijn we nu op zoek naar foto’s van vrouwen die Genk mee groot gemaakt hebben” zegt schepen van Cultuur Anniek Nagels. “Zo kunnen we hun verhaal ook toevoegen zodat dit zeker niet vergeten wordt.”
Beschik je over beelden die je wil delen? Neem dan contact op met het Emile Van Dorenmuseum via een mailtje naar emile.vandoren
genk.be.