Het stadsbestuur wil het
RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan) Welzijnscampus, dat oorspronkelijk dateert van 2008, aanpassen en afstemmen op actuele behoeften,
ook op het vlak van wonen. Het betreft vooral het centrale deel van wat we vandaag kennen als Portavida.
De Welzijnscampus ligt ten noordoosten van het centrum, tussen de Weg Naar As en de Europalaan en het Molenvijverpark. Vanaf 1936 was het vooral de locatie voor het Sint-Jansziekenhuis, tot dit in 1983 verhuisde naar het Schiepse Bos. Daarna waren nog de verpleegschool, de academie voor beeldende kunsten en het woonzorgcentrum Heiderust gehuisvest op deze locatie. Het gebied is ongeveer 1 ha groot en eigendom van het OCMW. Het masterplan uit 2002 en het RUP uit 2008 maakten de weg vrij voor de ontwikkeling van Portavida als dé Genkse welzijnscampus, met heel wat sociale organisaties, het woonzorgcentrum en zorg- en seniorenflats op het terrein.
"Met een herziening van het RUP willen we
een meer gemengde en residentiële ontwikkeling mogelijk maken,” zegt schepen van Sociaal Welzijn Sara Roncada. “Het gebied leent zich daar uitstekend toe, omwille van de aanwezige sociale voorzieningen, maar ook omdat het dichtbij het centrum ligt, en vanwege de groene verbindingen op en rond de site. De parkstructuur en het groene karakter van de campus zullen hoe dan ook behouden blijven. We gaan dus voor een zo duurzaam mogelijke invulling van de ruimte. Het huidige parkgebied blijft daarbij behouden.”
Centraal in het gebied ligt het Home, het iconische gebouw uit de jaren zestig dat ooit dienst deed als huisvesting voor het ziekenhuispersoneel. “Ook dat willen we behouden mits de gederfde inkomsten door de zware renovatiebehoefte van het Home tot een redelijke last beperkt kunnen worden”, zegt schepen Toon Vandeurzen hierover. “Het is een goed bewaarde bijdrage aan het Genkse modernistische patrimonium en heeft daarom een hoge erfgoedwaarde.” Anderzijds is de oude ziekenhuisvleugel, die momenteel nog gebruikt wordt door de
academie voor beeldende kunsten, in bouwkundig slechte staat. Daarom wordt er voor dit gebouw op zoek gegaan naar een nieuwe vormgeving.
De startnota voor het nieuwe RUP Welzijnscampus wil vooral het gesprek op gang brengen. “Er is nog geen sprake van definitieve oplossingen,” aldus nog Vandeurzen. “Wel leggen we enkele scenario’s op tafel die het debat kunnen losweken.”
Wie de nota wil inkijken, kan daarvoor tot en met 14 maart terecht in het stadhuis, na afspraak. Geïnteresseerden kunnen op 7 februari, om 19 uur, ook terecht op het infomoment in zaal ’t Centrum, op de 4de verdieping van Sociaal Huis Portavida, Welzijnscampus 15, Genk. Alle info staat op www.genk.be/rup-welzijnscampus.