De zadelsprinkhaan, een zeldzame Vlaamse Prioritaire soort, bloeit op en toont een opmerkelijke toename van zijn populatie op Opglabbekerzavel. Binnenkort begint een
natuurherstelproject om niet alleen de zadelsprinkhaan maar ook andere inheemse soorten te beschermen. De zadelsprinkhaan gedijt op warme, droge terreinen en is uiterst zeldzaam.
Opglabbekerzavel is een van de weinige plaatsen in Vlaanderen waar deze bijzondere soort nog voorkomt. Annelies Jacobs,
wetenschappelijk medewerker van Natuurpunt Studie, heeft de afgelopen jaren de zadelsprinkhaanpopulatie in Opglabbekerzavel nauwlettend gevolgd. Haar bevindingen zijn opmerkelijk: in 2020 werden 103 zadelsprinkhanen geteld, in 2021 waren dat er 177, in 2022 al 228, en dit jaar steeg het aantal zelfs tot 342. Volgens Annelies Jacobs zijn de warme zomers een belangrijke factor voor het succes van de zadelsprinkhaan. Gecombineerd met zorgvuldig natuurbeheer en geschikte leefomstandigheden gedijen deze insecten uitstekend. De stad Genk is vastbesloten om dit geschikte beheer voort te zetten en gaat nog een stap verder met natuurherstelwerken. Om het voortbestaan van de zadelsprinkhaan te waarborgen, zijn specifieke natuurherstelwerken nodig. Kleinschalig beheer, zoals chopperen, plaggen en maaien, zal worden toegepast om meer structuurvariatie in de heide te creëren. Exoten zijn afgelopen winter al verwijderd en bovendien wordt de extensieve begrazing met schapen, die al enige tijd plaatsvindt, voortgezet. Met meer dan 340 zingende mannetjes afgelopen zomer, is de populatie van zadelsprinkhanen in Opglabbekerzavel momenteel de grootste van het land.