De meer dan 500 abonnees van het heemkundig tijdschrift
'De Achelse Kapetulie' ontvangen eerstdaags de derde editie van deze jaargang. Na het “polariserend” referendum van 2016 palaveren de Britten nog steeds over hun scheiding van de Europese Unie of de Brexit. Een scheiding loopt voor niemand van een leien dakje! Wat betekende dit voor onze voorouders in 1830 toen de zuidelijke provincies zich keerden tegen de autoritaire koning Willem I? De 'Bexit" was toen geboren. Voorzitter Geert Stevens zocht uit welke gevolgen dit had voor de kantonhoofdplaats Achel en zijn omliggende gemeenten.
Uit die tijd dateert de zogenaamde 'Militaire Dijk', vlakbij de kapel van de Orchideeënlaan.
Oud-Achelaar Jules Gielen uit Ekeren haalt opnieuw herinneringen op toen hij als kind en adolescent opgroeide in het Eind in Achel. De voetwassing - met koud water - bij de monniken van de Achelse Kluis viel tegen, volgens Jules. Het wassen zelf was niet meer dan wat 'gesprenkel' met water op de voeten. Bootje varen op de vijver bij de paters Kruisheren
(foto) vond hij dan weer geweldig, al mag dat niet gezegd worden van de donderende missiepreken in de kerk.
Verder verneemt de lezer wat Leo Vliegen beleefde toen hij in mei 1940 op de vlucht moest naar het zuiden van Frankrijk. Jef Plas doet haarfijn uit de doeken hoe het kwam dat Achel in 1910 na ruim 200 jaar zijn kantonhoofdplaats diende af te staan aan buurgemeente Neerpelt.
Op vrijdag 1 en zondag 3 november, telkens van 10 tot 18 uur, houdt Heemkundekring Achel een tentoonstelling met als thema 'Achelse middenstanders van weleer'. Maak kennis met wie vroeger een buurtwinkel had en voor de dorstigen een fris pintje tapte in de talrijke cafés van Achel! De toegang is gratis.
(Foto: archief Heemkundekring Achel)