Vanaf vandaag kan men in de
Achelse Kluis niets meer terugvinden waar "trappist" op staat. Dat is het gevolg van het feit dat er geen trappisten meer in de Kluis wonen of aan het brouwproces van het bier meewerken. Maar ook omdat de abdij van Westmalle overnemer Jan Tormans de wacht heeft aangezegd. Vandaar dat vanmorgen nieuwe etiketten werden gepresenteerd, nieuwe biervaten, nieuwe kratten (60.000!), nieuwe biernamen, en op de etiketten de trotse
titel 'Erkend Belgisch Abdijbier', een officieel keurmerk, toegekend door de Belgische
Brouwersunie.
Niet alleen de etiketten kregen een facelift, maar ook de
biernamen werden dus bijgewerkt. Het
'blond' bier is nu 'Tripel' en het 'bruine' bier gaat voortaan door het leven als 'Dubbel'. De
twee 'Extra' bieren zijn omgedoopt tot 'Superior Blond' en 'Superior Dark', als eerbetoon aan
het monastieke leven. Beide bieren blijven exclusief verkrijgbaar in grote flessen van 75 cl.
Achel tripel is sinds kort ook op vat en in diverse horecazaken verkrijgbaar.
Naast de vernieuwde etiketten en biernamen introduceert Tormans
(foto) ook een nieuw
bierglas, dat
sinds vorige week beschikbaar is bij horecagelegenheden in België. "Dit meesterstukje,
ontworpen om de rijke aroma's van onze bieren optimaal te degusteren, heeft een elegante
voet met het wapenschild van de Kluis," zegt Tormans. "Het exclusieve glas is speciaal ontwikkeld voor onze
Achel abdijbieren. In eerste instantie worden 20.000 stuks van dit glaswerk op de markt
gebracht. Een decoratieve tekening siert het glas, als een subtiel eerbetoon aan de Nederlandse
architect P.J.H. Cuypers, die in 1885 verantwoordelijk was voor het ontwerp en de bouw van de
abdijkerk. De versiering op het glas weerspiegelt een decoratie die je ook aantreft op de
binnenmuur van de abdijkerk, waardoor oud en nieuw op harmonieuze wijze met elkaar
worden verbonden." Het is trouwens zaak om het bierglas tijdens het inschenken recht te houden, en niet schuin, zegt zoon Gil Tormans. Het glas is speciaal ontworpen om de schuimkraag optimaal tot aan de rand te krijgen.
Omdat het precies 25
jaar geleden is dat onder impuls van Marc Gallant, de laatste abt van De Achelse Kluis (1995-2006),
werd besloten om de abdijbrouwerij nieuw leven in te blazen, komt er in een beperkte oplage
een feestelijk jubileumbier op de markt:
'Achel Gallant - Jubileum', een blond speciaalbier met 9,5% alcoholvolume en afgesloten met een speciale kurk. Dit bier wordt gebrouwen met drie natuurlijke
granen - gerst, tarwe en haver - en verrijkt met paarse heidebloemen, die welig bloeien in het
natuurgrenspark De Groote Heide, waarvan De Achelse Kluis de toegangspoort vormt. Dit
resulteert in een volmondige en eigenzinnige smaak met een zachte bittere afdronk. Vanaf eind
oktober zijn de bieren verkrijgbaar in de abdijwinkel en de betere drankenhandel, en vanaf eind
november zullen ze ook beschikbaar zijn in de Colruyt-winkels in België, aldus Jan Tormans.
Op de foto's, onderaan: Jan en Gil Tormans; en Jan Tormans bij het veranderde assortiment.