De maatregelen zijn genomen omdat de gemeente verplicht wordt een begroting in evenwicht aan de gemeenteraad voor te leggen. Vandaar dat er niet alleen nieuwe inkomsten zijn gezocht maar ook geplande uitgaven zijn geschrapt. Daaronder een vermindering van het onderhoud aan wegen - voortaan maximaal 150.000 euro per jaar in plaats van 250.000 euro - en een voorlopige schrapping van renovaties aan de Achelse Kluis. In dat laatste dossier gaat men in overleg met de abt van Westmalle eerst een bestemmingsstudie laten maken, en op basis van de resultaten bekijken welke renovaties het meeste zin hebben.
Maar dus ook een verschuiving in de sector van de inkomsten, de belastingen:
- de personenbelasting wordt verlaagd, van 6,50 naar 6 procent. Dat bespaart de inwoners in totaal 210.000 euro per jaar. Toch blijft de gemeente daarmee de laagste aanslagvoet van de omringende gemeenten behouden, samen met Overpelt en Lommel. Neerpelt eist 7%, Bree en Bocholt 8 en Peer zelfs 9%.
- afschaffing van de belasting op drijfkracht. Achterhaald, zegt het schepencollege. Daardoor worden de ondernemingen per jaar 80.000 euro minder belast.
- invoering van een belasting op reclamedrukwerk. Raming: een opbrengst van 150.000 euro. Worden vrijgesteld: onderwijsinstellingen, verenigingen... en reclamebladen die minstens 25% aan algemene (niet-commciële) informatie brengen. Een soortgelijke belasting was op de jongste gemeenteraad door PRO Hamont-Achel voorgesteld, maar toen afgewezen. Ze zat toen al wel in de pijplijn, gaf schepen van financiën Serge Vanderlinden gisteren toe.
- opcentiemen op verkrotting: het Vlaams Gewest heeft daar een heffing voor, en daarop voert de gemeente dus 50 opcentiemen in. Geraamde opbrengst: 5000 euro.
- belasting op aanplakborden: het betreft borden die minstens 20m² groot zijn, omdat die "een negatieve invloed hebben op het straatbeeld". Raming: opbrengst van 3.000 euro.
- verhoging van de opcentiemen op de onroerende voorheffing: van 900 naar 995. Geraamde opbrengst: 300.000 euro. Wie meer heeft, moet dus meer betalen. Toch blijft de gemeente met dat niveau de laagste opcentiemen van Limburg hanteren. Bocholt en Peer rekenen 1550 opcentiemen aan, Bree 1750 (!), Hechtel-Eksel 1100, Lommel 1300, Neerpelt 1250 en Overpelt 1176.
Totale opbrengst van deze belastingmaatregelen tot 2019: 1.038.000 euro, waardoor het financieel evenwicht tot dat jaar opnieuw bereikt moet zijn.
De te realiseren investeringen in de komende vijf jaar worden op ruim 19,3 miljoen euro geraamd, inclusief ruim 10,3 miljoen euro aan Vlaamse of federale subsidie.
De gemeenteraad van 15 december krijgt het hele pakket op het bord.
Recentste nieuws Hamont-Achel