In opdracht van de kerkfabriek van Achel-Centrum werden eind oktober restauratiewerken aan het dak van de kapel van de Bien uitgevoerd.
De asbesthoudende leien werden afgevoerd, het dak en onderdak gedicht en voorzien van pannen.
Er worden bovendien nog schilderwerken toegevoegd.
Meer info van Luk Van De Sijpe:
Een oorlogskapel
De kapel, toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van de Vrede werd in 1946 opgericht als gevolg van een oorlogsbelofte door de hele wijk van de Bien.
De familie Vissers-Franssen liet op hun grond de kapel bouwen en schonk ze in 1987 aan de kerkfabriek.
Telkens op 31 mei werd er een mis opgedragen ter afsluiting van de meimaand.
Kosten
De kosten voor de restauratie bedroegen 6.257 euro. De kerkfabriek kon hiervoor rekenen op een subsidie van de provincie Limburg (in het kader van behoud van klein niet beschermd erfgoed) van 3.754 euro. Ook de stad Hamont-Achel keurde een subsidie van 1.877 euro goed. Het saldo werd betaald door de kapelbeheerders van de Bien.
Alle kapellen van Hamont-Achel voor de toekomst duurzaam bewaard
De kerkfabrieken van Hamont-Achel hebben alle kapellen in hun stad gerenoveerd. Enkel de kapel van de Keunenlaan was nog in de beste staat.
De laatste drie jaren werden alle kapellen onder de loep genomen: de Hamontse kapellen van de Mulk, de Haart, de Hees en de Achterhoek kregen een nieuw dak en konden rekenen op subsidies van de provincie en de stad.
De kapel van OLV in de Nood in Achel werd voor het interieur grondig herschilderd door de vakman bij uitstek, Kruisheer Edgard Claes.
De tuinomgeving van de kapel van Beverdijk werd vernieuwd en als sluitstuk volgde zopas de renovatie van de kapel van de Bien.
Ook werd door het stadsbestuur, in eigen beheer, de zogenaamde buitenkapel van de Achelse kluis gerenoveerd en met een Onze Lieve vrouwenbeeld afkomstig van het ursulinenklooster te Hamont voorzien.
De investeringen passen in de algemene maatschappelijke betekenis van kapellen, die nog steeds ruime aandacht krijgen en zeer regelmatig bezocht worden.
Luk Van De Sijpe