Met een korte
herdenking in het Papebos in Hamont is vanmorgen de crash herdacht van een
Lancasterbommenwerper die op 2 februari 1943 - 75 jaar geleden dus - door een Duitse nachtjager werd neergeschoten. De werkgroep voor oorlogsherdenkingen RAF-Memorial Hamont-Achel en jeeprijders van Second Armored Division uit Midden-Limburg - die jaarlijks tijdens de juni-herdenking schoolkinderen naar twee kapellen brengt - legden bloemen neer op de plaats waar de bommenwerper in het moeras van het Papebos neerstortte. Drie jeeprijders strooiden als eerbetoon aan de drie gesneuvelde bemanningsleden 'poppyblaadjes 'uit.
Jean-Pierre Sleurs bracht de crash van de bommenwerper in herinnering: "Op 2 februari 1943 vertrokken vanop de vliegbasis Skellingthorpe in Engeland acht Lancasters van het 50e squadron voor een aanval op Keulen.
Eén van deze toestellen werd bestuurd door Flying Officer Al Power uit Canada en had als bemanningsleden: Sergeant Holland, Sergeant Clark, Sergeant Mitchell, Sergeant Beadon, Flying Officer Church en Flight Lieutenant Bousfield. Na een succesvolle aanval op hun doel in Keulen, werden zij door Major Streib van de Duitse Luftwaffe beschoten boven Leende, waarbij Flight Lieutenant Bousfield en Sergeant Beadon sneuvelden.
Het toestel vatte vuur en piloot Al Power kon het toestel net lang genoeg in de lucht houden zodat de overlevende bemanningsleden eruit konden springen. Toen Al Power als laatste het toestel had verlaten, restte hem niet voldoende hoogte om met succes zijn parachute te gebruiken. Zijn dode lichaam werd teruggevonden op De Mulk. Hij ligt begraven op de militaire begraafplaats in Heverlee.
"De lichamen van de twee schutters werden nooit gevonden. Hun stoffelijk overschot kreeg een oorlogsgraf in het Papebos en hun namen zijn, samen met die van 20.000 andere bemanningsleden, vermeld op het monument voor vermiste RAF-vliegtuigbemanningsleden in het Engelse Runnymede."
Na de bloemenhulde en het spelen van de nationale hymne van het Verenigd Koninkrijk en van België vervolgde Jean-Pierre Sleurs: "Toen we in het begin van de jaren ’70 als jongeren over de crash van dit vliegtuig hoorden, hadden we samen met enkele vrienden een houten kruis op deze plaats gezet. Via wijlen Peter Loncke uit Lommel hebben we later meer details over de gebeurtenissen met deze bommenwerper vernomen. Ook hebben we later contacten met piloten en met hun familieleden kunnen leggen en hebben we deze contacten kunnen onderhouden, in het kader van jaarlijkse herdenkingen. In 1997 en in 1998 kwamen beide zonen van Jack Bousfield op bezoek in Hamont-Achel. In 2002 en in 2003 bezochten beide dochters van Sergeant Beadon deze gemeente. Sinds 1 februari 2009 en 2 februari 2013 houden we deze korte vorm van herdenkingsplechtigheid op de crashplaats zelf, nu voor de derde keer samen met 2nd Armored Division Association. Via alle herdenkingen heeft het 2AD na zoveel jaren een sterke band met het Grevenbroekmuseum en meer bepaald met de werkgroep RAF-Memorial gekregen. En zo vormen we samen al bijna twintig jaar een fijne vriendengroep. Als werkgroep voor oorlogsherdenkingen zijn we 2AD dan ook erg dankbaar dat zij samen met ons al jarenlang deze traditie onderhouden."