Hamont-Achel heeft een uitgebreid
patrimonium aan erfgoed. Naast de Tompruïne, een zeldzaam restant van een torenmolen, is er de geweldige Napoleonsmolen, de eerste vrije stenen molen van het nieuwe "Regiem", beide nog steeds bewaard. Twee andere molens, één in het centrum (aan de huidige Molenstraat) en één op het Lo (de Sevensmolen) zijn geruime tijd verdwenen. Hun geschiedenis wordt in het nieuwe nummer van
Grevenbroeker Echo´s, dat einde maart verschijnt, opgerakeld door Harrie Meeuwissen, één van de vrijwillige molenaars van de keizersmolen in Hamont. Van elke molen worden apart de eigendoms- en de bouwgeschiedenis in een tabel weergegeven, waarna een verdere toelichting volgt. Deze is doorweven met de teksten van interviews die bij familieleden van verschillende eigenaars, oudere buurtbewoners enz. werden afgenomen.
Uiteraard is er ook de technische beschrijving van elke molen weergegeven. Het molentechnische gedeelte dat bij de afbraak is verkocht, is Harrie gaan opzoeken bij molens in Nederland, waar het (nog) in herbruik is. Een twintigtal foto´s en afbeeldingen smukken de twee artikels verder op.
Mathieu Schuurmans is ondertussen in een groot en ingewikkeld dossier van de
Waag gedoken en ontdekte bijzondere gegevens over de oprichting van de intergemeentelijke Waag in Achel rond het midden van de jaren 1770. Zijn verhaal zal gespreid worden over verschillende nummers. In dit nummer vind je alvast een belangrijke aanzet: de aanbesteding van het waaghuis in 1772.