In de vierde editie van het heemkundig tijdschrift 'De Achelse Kapetulie" worden de spots gericht op 'Recreatieoord De Bever' dat tijdens een culturele veertiendaagse in mei 1964 werd ingehuldigd. Het project was één van de eerste projecten van het Achelse gemeentebestuur om het toerisme en de zachte recreatie nieuwe impulsen te geven. In het bosrijke gebied in de vallei van de Warmbeek kwam er grote vijver zodat recreanten er met bootjes konden roeien en een vislijn uitwerpen. Aan de kinderen werd gedacht door de aanleg van een plonsvijver en in een grote houten chalet kreeg de dagjestoerist de gelegenheid om zijn dorst te lessen.
Waar het gemeentebestuur waarschijnlijk toen niet aan gedacht had, was dat zo'n grote vijver in de winter kon dichtvriezen en zorgde voor veel schaatsplezier. In de 60 jaar dat 'Domein De Bever' - zoals het nu heet - bestaat mag men zeggen dat de visie van het toenmalige gemeentebestuur ten volle geslaagd is, behalve dat de realisatie van een kampeerplaats aan de andere kant van de Beverbekerdijk op een njet stootte van de diensten van Ruimtelijke Ordening, bij ons beter bekend als 'Stedebouw'.
Iedereen kent de herdenkingen van de werkgroep 'RAF-Memorial' met de jaarlijkse herdenking voor de 11 gesneuvelde bemanningsleden van drie bommenwerpers van de Royal Air Force (RAF), de herdenking van de bevrijding van Hamont en Achel op 20 september en de Wapenstilstand op 11 november. Buiten dat ontvangt de werkgroep gedurende het jaar internationale bezoekers die een link hebben met de 11 gesneuvelde bemanningsleden. Onlangs was er het bezoek. van een Canadese luitenant-kolonel-op-rust die in 2015 en 2016 namens de Canadese ambassade de herdenkingen in juni bijwoonde. Een tweede bezoeker was er met Hilary Clark en haar echtgenoot Gebhard Boito uit Groot-Brittannië. Hilary is de dochter van Norman Clark, boordtechnicus van de bommenwerper Lancaster ED488 VN-M die neerstortte op 2 februari 1943 in het Papebos in Hamont. De werkgroep bracht deze overzeese gasten naar de Achelse Kluis, de crashplaats in het Papebos, de gedenkplaat aan de kapel op de Haart, het Grevenbroekmuseum en de Mariahoeve in Leende waar de vader van Hilary werd opgevangen nadat hij veilig landde met zijn parachute.
Vroeger was het dagelijkse kost dat de kerkklokken meermaals per dag geluid werden en dus niemand de tijd in de gaten moest houden. Als het Angelusklokje in de kerktoren drie maal drie keer sloeg, werd het werk even stilgelegd om het eeuwenoude Angelus Domini of het Engel des Heren, waarin drie weesgegroetjes voorkomen, te bidden. In het artikel kan de lezer vernemen dat er in elke toren klokken hangen van verschillende grootte en er klokkenthema's zijn bij overlijden van een man of vrouw of een kind, begrafenis, oproep voor de erediensten bij hoogdagen en als feestklok.
In de rubriek 'Achelse Kroniek' verneemt de lezer welke activiteiten er de laatste drie maanden in Achel gebeurd zijn en wie als abonnee kwam te overlijden.
De Achelse Kapetulie verschijnt 4 maal per jaar en kost € 12,50. Het bedrag kan gestort worden op BE74 0010 7640 9707 - Heemkundekring Achel - Hooghaag 21 - 3930 Achel