In de jongste uitgave van de
Grevenbroeker Echo's, het kwartaalblad van de Geschied- en Heemkundige Kring van Hamont, wordt veel aandacht besteed aan de
Sint-Antoniusverering in Achel. Die werd in 1819 aangezwengeld door een nieuwe pastoor: Franciscus De Haan, een Fries. "Van zijn pastoraat is niet veel geweten, maar hij blijft in de Achelse geschiedenis bekend als de stichter van de Sint-Antoniusverering," aldus het blad. Het ging dan niet om de Sint-Antonius-met-het-varken, maar om de Sint-Antonius van Padua. Gevolg is dat Achel volgend jaar 200 jaar Sint-Antoniusverering mag vieren.
Nieuw voor ons is dat de Sint-Antoniusprocessie in Achel rond 1900 een steeds grotere omvang kreeg, vooral dan dank zij de grote belangstelling van gelovigen uit de streek van Eindhoven. Soms ging het om meer dan 1000 mensen die er een echte bedevaart van maakten. Ze werden aanvankelijk aan de grens onthaald door fanfare Kempenbloei en stapten dan naar de kerk van Achel; later kwamen ze met de trein tot Achel-Statie en stond de fanfare haar halfweg op te wachten. Dàt waren tijden! De bedevaart van de Nederlanders kreeg een einde door het afsluiten van de grens door de Duitsers in 1914. Maar enkele jaren eerder, in 1911 al, was men in het Nederlandse Nijnsel begonnen met de bouw van een kerk waarvan Sint-Antonius van Padua de patroonheilige was; toen bleven de Nederlanders in eigen land om hun geliefde heilige te gedenken.
Recentste nieuws Hamont-Achel