Dezer dagen verschijnt het zesde nummer van
Tijd-Schrift. Heemkunde en lokaal-erfgoedpraktijk in Vlaanderen*, het blad van Heemkunde Vlaanderen. Het gaat om een themanummer dat helemaal in het teken staat van
100 jaar Eerste Wereldoorlog. In dat kader kan men in het blad ook een artikel van prof. Alex Vanneste lezen, over de "draad" tussen België en Nederland. Vanneste schrijft in de samenvatting: "Tijdens de Eerste Wereldoorlog zat de Duitse bezetter duidelijk verveeld met het feit dat de Belgisch-Nederlandse grens moeilijk af te sluiten was met een traditionele grensbewaking. Daarom plaatsten de Duitsers in het late voorjaar van 1915 een elektrische draadversperring langs de grens, van Knokke tot Vaals, in de hoop hinderlijke verzetsactiviteiten een halt toe te roepen. De bouw van de versperring veroorzaakte veel moeilijkheden, niet in het minst voor de grensbevolking die aan een soms veel strenger bezettings- en controleregime werd onderworpen dan elders in het land. De grensdraad werd dag en nacht bewaakt door schildwachten en patrouilleurs, de doorgang naar Nederland werd fel bemoeilijkt en spionnen, brievenpasseurs en smokkelaars kregen af te rekenen met schietgrage militairen aan Belgische kant en door militairen bevolkte douanediensten aan Nederlandse kant. De grens met Nederland werd als dusdanig een tweede Belgisch front, waar ruim 900 dodelijke slachtoffers vielen, vooral Belgen, maar ook Duitsers en Nederlanders."
*Een los nummer kost 10 euro (+ 3,85 euro verzendingskosten). Bestellingen kunnen doorgegeven worden via infotijd-schrift.be of telefonisch op 015/20.51.74.