De voorbije dagen hebben de abonnees van de
Grevenbroeker Echo's weer een nieuwe editie in de bus gekregen. Daarin het interessante verhaal over de origine van de Hamontse familienaam
Hegge. Die blijkt in Noorwegen te liggen in het dorpje Heggenes. Er wonen daar heel veel Hegge-gezinnen, schrijft Mia Hegge, allemaal heel grote boerderijen. "Er is zelfs een heel voorname Hegge-kerk, waar een beeld van de oppergod Odin huist." Zo hoor je nog eens wat.
De
lijst van monumenten in Hamont-Achel wordt kleiner en kleiner. Is het respect voor het verleden van ons stadje dan helemaal weg? Er is uiteraard discussie over de haalbaarheid om oude gebouwen te behouden, al dan niet. Het is ook evident dat de afbraak van een oud historisch gebouw veel gemakkelijker is, vooral omdat dat op een interessante plaats gelegen is en ook op een groot perceel. De verleiding is dan groot om het oude gebouw af te breken en het perceel te verkavelen. Dit is de inleiding van een van de twee artikels door Luk Van de Sijpe. Hij citeert welke gebouwen de laatste jaren zijn afgebroken of worden afgebroken, maar ook wat er nog op de monumentenlijst staat.
Luk begint ook met een nieuwe reeks over de
Achelse Kluis. De Achelse kluis: geen Belgisch klooster of toch wel?
Een andere nieuwe reeks handelt over
Hamonter missionarissen. Wat bezielde hen om hiervoor te kiezen? Een korte geschiedenis van orden en congregaties geeft een algemeen overzicht.
Een vierde artikel van Luk gaat over “
Rijke stinkerds van Hamont 1683-1768“. Dit gezegde heeft een letterlijke betekenis.
Mathieu Schuurmans beschrijft in deel 2
de vrouwenkledij in de 17eeuw en een tweede artikel handelt over de genealogische reconstructie via de gichten van Grevenbroek.
De
schoolstrijd ligt bij velen nog vers in het geheugen. Johan Moris schreef een artikel over “De aanloop van de schoolstrijd in Hamont 1954-1955“. In “Goed om te weten“ worden een aantal actuele punten behandeld.
Op de foto: het gezin Andries-Paulus
Hegge-Wilhelmina
van den Rul met hun acht kinderen.
(B.C.)