Het driemaandelijkse tijdschrift
'De Achelse Kapetulie' is van de persen gerold en wordt bezorgd aan inmiddels al 520 abonnees. De tweede uitgave van 2012 staat weer vol van 'oude' Achelse wetenswaardigheden. Zo wordt er uit de doeken gedaan waarom twee oude Achelse straatnamen niet meer voorkomen in het huidige stratenplan van Hamont-Achel. In het artikel over de 'Lempkestrein' wordt het verhaal verteld van jonge Noord-Limburgse meisjes die in de vooroorlogse jaren bij Philips in Eindhoven gingen werken. Aansluitend hierop verneemt de lezer hoe Belgische werknemers met het 'Bels Lijntje" en later met de VIPRE-bussen naar Nederland reisden om er te gaan werken.
In volle mobilisatieperiode schreef Achelaar François Van Meensel in oktober 1939 een merkwaardige brief naar zijn vriend Adriaan Claassen. Als jonge beroepsmilitair analyseerde Van Meensel op scherpe wijze wat er stond aan te komen, namelijk de Tweede Wereldoorlog. Van Meensel liet het leven in april 1945 tijdens de evacuatie van het Duitse concentratiekamp Ellrich, bij Nordhausen.
Verder heeft de redactie aandacht voor het 150-jarig bestaan van koninklijke fanfare Kempenbloei, de jaarlijkse uitstap die dit jaar naar Maastricht ging en het jeugdverhaal van Harr, de jonge rendierjager. Op de laatste pagina staat traditioneel een stukje Achels dialect.
Een abonnement op de 'Achelse Kapetulie' kost € 10,00 per jaar (info op 011/64.21.67).
Op de foto: zes jonge dames uit Noord-Limburg die in de voorloorlogse jaren met de 'lempkestrein" naar Philips spoorden.