Het centrum gaat verder dan alleen het beheer van het erfgoed van Hamont-Achel, in de Limburgse erfgoedbibliotheek zitten er niet alleen zo’n 2.500 titels die over Limburg gaan, maar ook over het prinsbisdom Luik (zo’n 12 lopende meters), Noord-Brabant (2.047 titels). De genealogische afdeling en dorpsgeschiedenissen van Hamont-Achel, Pelt, Bocholt en Cranendonck is zelfs maar liefst 46 meter lang.
Meer foto'sIn de Limburgse erfgoedbibliotheek (een grote aparte kamer in het Documentatiecentrum) wordt alles bewaard wat in verband staat met Noord-Limburg. Daar zijn ook de ‘boekbindsters’ actief. Zo’n boek wordt ‘katern per katern’ uit mekaar gehaald, daarna wordt het weer met de hand aan mekaar genaaid, waarna het opnieuw bekleed dient te worden. De redenen om boeken te herkaften kunnen velerlei zijn: de originele kaft kan verdwenen zijn, te zwaar beschadigd om te herstellen of ze kan zuurhoudend materiaal bevatten waardoor ze op termijn het boek zelf zou kunnen aantasten.
Dominicus De Jong, pater uit de kluis, heeft zijn eigen kamer in het Documentatiecentrum. Van hem kwam destijds het ‘bidprentjesarchief’, hij had in de abdij ook een eigen privé-bibliotheek opgebouwd die dan later naar het Documentatiecentrum zou verhuizen.
Dit was het laatste artikel rond het Documentatiecentrum Dr. Bussels.
Elke dinsdag is het Documentatiecentrum Dr. Bussels op De Wal 18 geopend tussen 13u30 en 17u, alsook tussen 19u en 22u30. Het is vrijblijvend te bezoeken.