Het
derde tijdschrift van de Achelse Kapetulie is uit, de medewerkers van de Heemkundekring Achel hebben daar onder andere volgende onderwerpen in opgenomen:
- De ontruiming van het kerkhof van Achel, René Winters dook in het gemeentelijk en heemkundig archief om uit te zoeken hoe de ontruiming van het kerkhof verliep
- Het archief van het gregoriaans koor Schola Cantorum is verplaatst, Frans de Koning schreef een artikel over de geschiedenis van het koor.
- Waar ligt nu eigenlijk de bron van de kleine beek Berginnerloop? Jan Hermans stelt dat de Vlaamse overheid hier fout mee zit
- Jean-Pierre Sleurs ontdekte het een en 't ander over de Achelse banden met schrijver Hubert Lampo
Nadat in 1951 het nieuwe kerkhof op de Daalakker in de Grevenbroekstraat was gerealiseerd, was de volgende stap van het gemeentebestuur van Achel om de
begraafplaats rond de kerk van Achel-Centrum te ontruimen. Het overbrengen van stoffelijke resten van een aantal overledenen naar het nieuwe kerkhof, het ruimen van de grafstenen en de sloop van de kerkhofmuur kaderden in de grootse plannen voor een vernieuwd dorpscentrum. In 1960 werd de aanzet al gegeven om het oude kerkhof rondom de parochiekerk te ontruimen.Toch zou het nog vier jaren duren eer men daar aan begon. 28 stoffelijke resten van personen met een eeuwigdurende grafconcessie en 24 met een tijdelijke grafconcessie van 25 jaar werden overgebracht naar het kerkhof in de Grevenbroekstraat. Die graven liggen vlak tegen de kerkhofmuur langs de Grevenbroekstraat. En de rest dan? De stoffelijke resten werden niet opgegraven en bleven liggen rond de kerk. Acht oude stenen kruisen en één gietijzeren kruis werden in een boog geplaatst bij de kerkkoormuur. Bij de sacristie staat het oude grafmonument van de familie Simons, ter herdenking aan de personen die ooit rond de kerk hun laatste rustplaats kregen.
Het archief van het gregoriaans koor Schola Cantorum heeft een plaats gekregen in het depot van het Grevenbroekmuseum. Voorheen lag dat in de Achelse Kluis maar omdat de monniken er niet meer zijn en de abdij in privéhanden is gekomen, oordeelde het Schola-bestuur dat het een andere plaats moest krijgen. Bij gelegenheid van deze verhuis schreef Frans de koning een artikel met de geschiedenis van het koor.
Jan Hermans maakt in zijn artikel duidelijk dat de Vlaamse overheid fout zit met het situeren van de bron/oorsprong van de kleine beek Berginnerloop, halverwege de Slipstraat. Op oude kaarten ligt oorsprong van deze kleine beek langs de huidige Thomas Watsonlaan, ter hoogte van de aansluiting van de Bandel. Een groot deel van de beek loopt daar door betonnen buizen en op de plaats waar de beek weer zichtbaar is, is voor het provinciebestuur - bij provinciebesluit van 24 juni 1970 - nu vermeldt als oorsprong.
Jean-Pierre Sleurs vond in de archieven van wijlen EH Claassen dat de stichter van het Grevenbroekmuseum en heemkundekring vriendschapsbanden onderhield met de schrijver Hubert Lampo (Antwerpen °1/9/1920 - Essen † 12/7/2006). Opmerkelijk hierbij is dat de schrijver uit een socialistisch milieu kwam. Uit tal van brieven tussen beide personen blijkt dat ze het goed met elkaar konden vinden. In december 1963 kwam Hubert Lampo zelfs naar Achel om priester Claassen te bezoeken.