Het bidprentjesarchief van het centrum is gigantische groot, bijna 700.000 exemplaren hebben ze in bezit, net zoals bijna 120.000 rouwbrieven. Met schoendozen komen die vaak binnen, waarna het proces van selectie en verwerking om een uiterst efficiënte wijze leidt tot een prachtige collectie.
Meer foto'sHet bidprentjesarchief van het Documentatiecentrum is indrukwekkend, zeker omdat hier niet alleen die van Hamont-Achel ‘verwerkt’ worden, maar alles wat er binnen komt. Zoals dat van Frank Sinatra wat net werd ontvangen. Er zitten ondertussen maar liefst 697.384 bidprentjes in de collectie, en er komen nog constant dozen vol binnen.
Die worden eerst geselecteerd van A tot Z, zodra dat gebeurd is worden ze opnieuw gerangschikt op de tweede letter. De dame die er tijdens ons bezoek mee bezig was, was met de stapel van ‘Janssens’ bezig. Die komen dus eerst in de selectie van J terug, dan in de selectie Ja, om dan bij Jans gesplitst te worden in Jansens en Janssens. In heel die selectieprocedure komen dan ook wel de ‘dubbele’ naar voor, die verdwijnen dan direct in de bak ‘dubbel’.
Het oudste prentje in de verzameling dateert van 1720. Tot 1900 was het iets wat enkel de meer begoeden lieten drukken, vanaf 1900 werd het een algemeen gebruik. Foto’s op de bidprentjes voor 1950 waren overigens zeer uitzonderlijk. De teksten op die prentjes hebben ook een evolutie doorgemaakt. De oudste prentjes waren vaak wat informatiever, daar kon al wel eens bij staan dat de overledene ‘onnoemelijk geleden heeft alvorens hij tot de Heer werd geroepen’.
Die bidprentjes worden ook geïndexeerd, via de website van de Heemkundige Kring kunnen die worden opgezocht. Wie een afdruk wil van het bidprentje zelf kan dat bestellen, waarna een medewerker het bidprentje opzoekt, in scant en aan de vragende partij bezorgt. Kostprijs: een halve euro per scan.