Het bestuur van Heemkundekring Achel heeft de omslagen met daarin de vierde editie 2018 van
'De Achelse Kapetulie' verzendklaar gemaakt. Alweer een tijdschrift vol met tal van Achelse wetenswaardigheden, gespreid over 42 pagina's.
Woensdag 16 september 1970 zou in Achel een dag geweest zijn zoals een ander, mocht er geen overval geweest zijn op het kantoor van de Generale Bankmaatschappij aan de Generaal Dempseylaan. Wijlen Frans Vervaet was de stichter van dit Achels kantoor dat gebruik maakte van de living van het huis Jeanne Willems
(op de foto het woonhuis rechts). Er vielen schoten en de twee daders gingen met een flink pak geld op de loop. Achelaar Henri Theunissen was op dat ogenblik in het kantoor om geld te deponeren. Hoe het verloop van de overval was en of de daders gevat werden, kunnen de lezers vernemen in een uitgebreid verslag.
Nog weinig Achelaars zullen het weten, maar ongeveer tegenover de serviceflats De Lier in het Michielsplein stond er naast het Theresiakapelletje een klein
staakkapelletje. Geen mens weet wie het daar ooit geplaatst heeft en aan welke heilige het toegewijd was. Het sneuvelde echter tijdens de bevrijdingsdagen van 20 september 1944 toen een granaat insloeg aan de voet van de staak.
Onze kranige tekstschrijver en 90-plusser Harry Van de Broek is erg geïnteresseerd in de bewoners/pachters van de
laathoeve Beverbeek. Deze keer worden de spots gezet op de familie Van den Heuvel-van Duynhoven die van 1885 tot 1895 'boerden' op deze eeuwenoude boerderij in het gebied Beverbeek.
Naast een artikel over de uitstap van de kring naar Verviers kan de lezer deel 4 lezen van de vlucht van de latere Achelse boswachter Leo Vliegen naar Frankrijk, toen de Duitsers op 10 mei 1940 ons land binnenvielen. Op 27 mei 1940 maakte hij voor de eerste keer
kennis met een andere religie, toen voor hem vreemde soldaten
'zich allen plat ter aarde neerleggen met hun aangezicht naar het oosten gekeerd, dan weer eens op hunne knieën zittende en grote gebaren maakten'. Hij kwam er later achter dat het moslims waren.
Wie gebruikt maakt van het toilet, realiseert zich meestal niet dat
'het huuske' van onze voorouders er heel anders uitzag. Jan Hermans dook in de geschiedenis en ging tot de Romeinen om te weten hoe ze toen en later hun dagelijkse behoefte deden. Waar is de tijd dat een huuske bestond uit een plank met een rond gat in en krantenpapier gebruikt werd als wc-papier!
Een abonnement op "De Achelse Kapetulie" - voor vier tijdschriften per jaar - kost € 12,50. Het bedrag kan gestort worden op rekening BE74 0010 7640 9707 van Heemkundekring Achel, Catharinadal 2, 3930 Achel.