Ze zijn zeldzaam, de bidprentjes van meer dan 200 jaar oud. Ze werden uitgereikt bij een katholieke begrafenis. Onlangs mocht Heemkundekring Achel het archief ontvangen van hun overleden en voormalig bestuurslid Johan Scheepers. In het archief stak een bidprentje van een Achelaar met een bekende naam:
Joannes Michael Koeckhofs (foto). Hij overleed in Achel
op 17 mei 1820 in de ouderdom van 67 jaar. Opmerkelijk op het bidprentje is dat Koeckhofs'
huisvrouw, zijn echtgenote Maria Margaretha Borghouts, eveneens vermeld wordt, terwijl ze enkele weken voordien overleed. Voor voorzitter Geert Stevens was dit bidprentje de aanleiding om verder onderzoek te doen naar het ontstaan en gebruik van de
bidprentjes.
Dit artikel is één van de bijdragen in de derde uitgave van de huidige jaargang van 'De Achelse Kapetulie' van de Achelse heemkundekring.
Tijdens de archivering van de talrijke oude documenten kwam René Winters een brochure tegen van wijlen EH Adriaan Claassen. Bij een familiereünie dook de Achelse priester in zijn familiegeschiedenis en zal toen misschien zelf raar opgekeken hebben toen hij vaststelde dat zijn
betovergrootvader een Duitser was uit Doveren, een dorp ongeveer 75 km van Achel. Die betovergrootvader woonde eerst in Hamont en trok daarna naar Achel waar hij in 1807 overleed.
Jan Hermans schreef een bijdrage over de eerste premier van België -
Barthélemy-Théodore graaf de Theux de Meylandt - die het mocht komen uitleggen op het Achelse vredegerecht, op één na het kleinste van het jonge België in 1844. Zijn rentmeester Brouwers had namelijk het slot van een 'prise-d'eau' (in Achels dialect een 'priezendoor') van de watering opengebroken, ondanks het verbod van de ingenieur der Waterwegen. Het voorval stond op de rol bij vrederechter Carolus Clercx, zoon van de oude drossaard. De graaf was immers burgerlijk aansprakelijk voor de handelingen van zijn rentmeester. De graaf werd veroordeeld tot het betalen van een boete van 10 francs of 2 dagen gevangenis en het betalen van de gerechtskosten.
Uit een studie van de 'Bond van het Heilig Hart' - een kerkelijke organisatie - in Achel blijkt uit de oude ledenboeken dat daar geen vrouwen in te bespeuren waren. Wie heeft er ooit zijn lidkaart laten afstempelen na de bondsmis op de eerste zondag van de maand?
De Achelse Kapetulie kost voor een jaarabonnement € 12,50. Info via e-mail op bestuurheemkundekringachel.be