Vandaag bezocht
prof. David Grey uit Oxford het voormalige ursulinenklooster in Hamont. Hij had zijn dochter Sara en enkele familieleden bij. Het klooster werd opgericht in 1839. Rond 1910 was de helft van het pensionaat bevolkt door...
Britse pensionaires. Volgens prof. Grey erkent men veel te weinig de enorme betekenis van deze kloosters voor de emancipatie van de (Britse) vrouw in de overgang van de 19de naar de 20ste eeuw:
“A period of emancipation for girls”, schreef hij na afloop van zijn bezoek in het gastenboek.
Grey's grootmoeder verbleef in het Hamontse pensionaat tussen 1908 en 1910 en werd er zelfs op 31 december 1909 gedoopt. Zijn moeder en tante verbleven er tussen 1936 en 1939, waarna ze door de oorlogsdreiging België inderhaast moesten verlaten. De gegevens van hun verblijf werden vandaag snel duidelijk, want het Documentatiecentrum Dr. Bussels heeft een zeer uitgebreide collectie over dit klooster. Emotioneel was de vondst van een rekening van beide zussen uit 1937 in deze collectie, die bij de eigen beheerders ook onbekend was
(foto onder).
De familie Grey bezocht nog even de Teutenkamer, een voormalige spreekkamer van de zusters ursulinen en uiteraard de indrukwekkende kapel, waarvan de glasramen in 1919 een schenking waren van de Britse pensionaires.
De kloostertuin wekte nog het meest de sfeer van het pensionaatsleven op en was zoals vroeger de plaats om leuke kiekjes te maken.
In de loop van de dag maakte de familie Grey nog kennis met de 90-jarige
Mia Hegge, die in 1939 ook pensionaire in het klooster was en beide zussen heeft gekend. Zij herinnerde zich nog enkele leuke anekdotes. Met dank aan de bibliotheek van Hamont die in maart Sara Grey de weg wees naar het Documentatiecentrum Dr. Bussels.
(Luk Van de Sijpe)