In de jongste editie van de
Achelse Kapetulie blikt de redactie terug naar
het jaar 1923. Het was zonder meer een
gezegend jaar voor de katholieke overheid in Achel. Onder impuls van de geestelijke overheid ontstonden verschillende verenigingen die op de dag van vandaag nog steeds bestaan.
De Boerinnenbond trok zich het lot aan van de hardwerkende huisvrouw. Deze vereniging bood opleiding en vorming en nam maatschappelijke initiatieven rond kinderzorg. "Na een eeuw zijn ze nog steeds FERM bezig," schrijft voorzitter Geert Stevens in het voorwoord.
Ook de Parochiale Werken startten in 1923 en onder hun beheer opende in het patronaat de Boekerij Sint-Cecilia, waarover de abonnee al in het vorig nummer kon lezen.
Op 22 juni 1943 crashte in het Ven een Britse bommenwerper
(foto). Veel Achelaren waren getuige was van de nachtelijke crash die gepaard ging met een geweldige ontploffing van vier luchtdrukbommen. René Winters brengt het verhaal van deze crash en de getuigenis van Achelaren.
Dit jaar, op 4 juli, is het precies 80 jaar geleden dat
Adriaan Claassen tot priester gewijd werd in Luik. “Joan” Claassen was een bezige bij. Oud-Achelaar Guido Honnay – priester van het bisdom Hasselt – blikt terug naar zijn kinder- en jeugdjaren als naaste buurtbewoner van “Joan”. Het is dit jaar ook 45 jaar geleden dat Claessen de Noorderkroon hielp oprichten en 35 jaar geleden dat onder zijn impuls een Achelse de werkgroep heemkundige kring ontstond.
Sommige zaken verdwijnen helaas uit onze omgeving en geheugen. In 1963 werd door de Parochiale Werken een kleuterschooltje geopend op de
Klein Bandel, maar omwille van het dalend aantal kinderen werd deze activiteit gestaakt in 1992. Dit jaar ging het schooltje tegen de vlakte. Oud-schooldirecteur Jef Plas vond toch nog het een en het ander terug om er een artikel over te schrijven.
Verenigingen komen en verenigingen verdwijnen weer. In 1896 had Achel een
kruisboogvereniging; ook later, in 1968, was er een geliojkaardige vereniging, Moedig Vooruit, die het volhield tot 11 juni 2006. Toen werd de laatste wedstrijd betwist.
Op de foto: de Papevijver in het Ven waar de bommenwerper crashte. De pijl duidt aan waar de Stirling-bommenwerper in de grond sloeg.