Okra Hamont trok er vorige week op uit voor een
zoete dag.
Als eerste proefje werd kennis gemaakt met de
suikerraffinaderij in Tienen, al sinds 1836 dé suikerstad bij uitstek. Na een filmvoorstelling over het belang van de suikerbieten voor de suikerproductie kon men in een grote ruimte zien hoe het volledige proces van de raffinaderij verloopt. En die raffinage levert niet alleen het harde suikerklontje op, maar ook de
fijne suiker en de
bloemsuiker.
Na de middag werd in Messelbroek het
mini-witloofbedrijf Bruyninckx bezocht. Van zoet naar bitter dus! Een ervaren gids toonde hoe de goudgele witloofkropjes groeien in moderne kweekruimtes die volledig computergestuurd zijn. Na de groei zijn de juweeltjes 9 cm groot en worden ze gescheiden van hun wortel, met veel zorg geselecteerd, verpakt en naar de consument gebracht. De Okra-leden konden uiteraard ook diverse proevertjes nuttigen - in vele variaties.
(J.J.S. www.okra.be/trefpunt/hamont)