Hoe dikwijls hebben we het vroeger moeten aanhoren in de kerk:
“Gaat en vermenigvuldigt u”. In onze kinderjaren snapten we in de verste verte niet wat ze daar mee bedoelden. En vragen aan je ouders of aan wie dan ook, wat ze daar mee bedoelden, deed of durfde je zeker niet. Je kreeg er letterlijk rode oortjes van. In 1933 ging zelfs de politiek zich ermee bemoeien waardoor het een en het ander uit het straatbeeld verdween.
De abonnees van
'De Achelse Kapetulie' ontvangen eerstdaags het eerste kwartaalnummer van 2023 en zullen naast het eigenaardig gemeentebesluit uit 1933 ook ontdekken dat de Achelse boekerij al meer dan 100 jaar actief is. In 1862 werd door de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Alphonse Vandenpeereboom al een omzendbrief gestuurd maar het duurde toch nog tot 1913 alvorens er in Achel gevolg aan werd gegeven. Vandaag is de Achelse Bib een koploper in het Open-plus systeem: een volledig geautomatiseerde bibliotheek waar je ook na sluitingstijd terechtkan om een boek te lenen.
Helaas zijn we aan de laatste “Uit de losse pols” van wijlen
Marcel Schuurmans gekomen. Hij neemt ons mee terug naar de tijd van de rijmpjes en overvloedige dictees in het lager onderwijs. Al heel jong was hij geïnteresseerd in het spelen met woorden. Spelen met woordjes die rijmden en korte zinnetjes op rijm zetten vond hij een aangename bezigheid en het werd een echte passie.
Ook blikken we terug naar de nacht van zaterdag op zondag 1 februari 1953 toen een zware noordwesterstorm de kusten van België en Nederland teisterde. De
combinatie van stormvloed en springtij maakte dat op zondagmorgen in België de dijken op meer dan tweehonderd plaatsen beschadigd en overspoeld werden. Ook in het Zeescheldebekken werden vele polderdorpen door het water geteisterd. Achttien personen verloren hierbij het leven. In Nederland was de ramp nog veel groter en vielen er door de overstromingen meer dan 1800 slachtoffers. Belgische militairen, waaronder veel dienstplichtigen van het 11de Linie, werden ingezet om de dijken te herstellen. Het Grevenbroekmuseum kreeg recentelijk enkele mooie foto’s van Lambert “Bèr” Schildermans, die als sergeant met zijn peloton meehielp bij herstellingswerken in de buurt van Kallo.
(Geert Stevens) Op de foto: een gedichtje van wijlen Marcel Schuurmans.