Dit weekend vinden de
archeologiedagen plaats. Een van de sites die vandaag in de kijker stond is deze van de
Grevenbroekruïne in de nabijheid van de Achelse Tomp. Het kasteel Grevenbroek kent zijn oorsprong in het midden van de 13de eeuw en heeft sindsdien een woelige geschiedenis gekend. Aangezien de historische documenten schaars zijn en de opgravingen eind jaren '50 niet wetenschappelijk werden uitgevoerd, was het tot voor kort gissen naar de plattegrond van de voormalige burcht. Dankzij het geofysisch onderzoek dat twee jaar geleden werd uitgevoerd door prof. dr. Philippe De Smedt en zijn team van de UGent kwam daar enigszins verandering in!
Prof. De Smedt en historicus Luk Van de Sijpe gaven vandaag de talrijke bezoekers een unieke inkijk in een bijzonder stukje geschiedenis. Prof. De Smedt demonstreerde aan de hand van een ‘Orbit’ hoe het bodemonderzoek werd verricht. In tegenstelling tot wat wij denken komt er geen spade meer aan te pas. Door middel van radiogolven wordt de ondergrond in beeld gebracht. We kunnen dit vergelijken met een echografie of NMR-scan in het ziekenhuis. Aan de hand van deze beelden krijgen we een idee van wat er zich in de bodem bevindt. De bevindingen van het onderzoek werden door middel van linten op het terrein uitgezet. Het opper- en neerhof en de gracht van de burcht waren goed herkenbaar.
Luk Van de Sijpe schetste de geschiedenis van het Grevenbroekkasteel. Die geschiedenis was erg woelig en de burcht werd zelfs tweemaal vernield: een eerste keer in 1401 door de Prinsbisschop van Luik naar aanleiding van een grenspalenconflict met Neerpelt en vervolgens in 1702 toen een Franse legertroep werd verdreven door de Britse generaal Marlborough (Malbroek). Ook toen was er al sprake van recuperatie en werden de stenen hergebruikt door dorpelingen uit Achel.
(Geert Stevens)