Bedrijfsnieuws
De Hamontse metaalbewerker, gevelbouwer en producent van aluminium spatschermen Hegge NV investeert mee in de doorstart van Soltech, dat in maart de boeken moest neerleggen omdat er onvoldoende geld aanwezig was om te innoveren en te automatiseren. Met ondernemer Bas van de Kreeke aan het roer wordt het bedrijf nieuw leven ingeblazen. Onder haar nieuwe vorm zal Soltech op maat gemaakte zonnepanelen produceren die niet alleen verwerkt kunnen worden in dakpannen, luifels, vensterglas of geluidschermen, maar ook in zonnemodules in voertuigen. Enkele weken geleden werd de productie al opnieuw opgestart vanuit de huidige productiesite in Tienen. Eind 2022 echter zal een nieuwe productiefaciliteit in gebruik worden genomen op Thor Park in Genk, wat toelaat om de bestaande samenwerking op vlak van R&D met het wereldvermaarde Energyville en imec nog verder op te drijven.
De productie van zonnepanelen gebeurt nog grotendeels manueel, wat leidde tot de noodzaak om een doorstart door te voeren. Een belangrijke investeringsronde, om nieuwe machines en een verdere automatisatie te realiseren, was broodnodig. Omdat het vereiste kapitaal niet op tijd kon gevonden worden, moest het bedrijf in maart 2021 de boeken neerleggen. Daarop besloten enkele ondernemers en investeringsgroepen te werken aan een doorstart. Naast serieondernemer Bas van de Kreeke, vooral bekend als CEO van het gelijknamige bouwbedrijf van de Kreeke, stappen ook glasproducent AGC, Hegge NV, de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, de Limburgse milieuholding Nuhma en investeerdersgroep RSQ Investors (onderdeel van de Quanteus Group) in het kapitaal. Ze leggen samen 1,9 miljoen euro op tafel.
Soltech ontwikkelt en produceert hoofdzakelijk zonnepanelen voor de bouwsector die sterk gedreven wordt door verdere verduurzaming en circulariteit.
Bas van de Kreeke: “De adoptie van geïntegreerde maatwerk modules die bijvoorbeeld verwerkt worden in bouwdelen van een gebouw gaat nog steeds traag. Deels komt dit doordat de bouwwereld conservatief is, want architecten en bouwheren kiezen eerder voor traditionele gevels en daken. Het esthetisch aspect van de zonnecellen was lang een probleem, maar tegenwoordig kunnen panelen naar wens gemaakt worden met een aantrekkelijk esthetisch design. De combinatie van hernieuwbare energie opwekken en diverse architecturale functionele elementen zal in belang toenemen voor de leefomgeving van de toekomst. Binnen afzienbare tijd moeten alle gebouwen beantwoorden aan de strenge Europese energieprestatienormen. Gebouwen in de hoogte (bijvoorbeeld ‘skyscrapers’) hebben vaak een te klein dak om voldoende hernieuwbare energie te leveren, en dus moet er ook via de gevels worden gewerkt."
“Investeren in de doorstart van Soltech past in ons strategisch plan om de gevels die wij ontwerpen, produceren en monteren energieneutraal te maken door middel van BIPV," zegt Marc Hegge, gedelegeerd bestuurder van Hegge NV. "De knowhow die aanwezig is bij Soltech en de samenwerking met o.a. imec en Energyville is een absolute meerwaarde voor de verdere ontwikkeling van BIPV. Anderzijds zijn we fier dat we onze schouders kunnen zetten in een project dat slimme maakindustrie naar onze provincie brengt.”
Nieuwere berichten in
'Bedrijfsnieuws'Oudere berichten in
'Bedrijfsnieuws'