Op de middenpagina's van het zojuist verschenen kwartaalblad van de
Grevenbroeker Echo’s staat een prachtfoto
(foto boven) met bovenstaande titel. Hij toont kloosterzusters die op bezoek zijn in de Achelse Kluis bij broeder Martinus.
Er valt nog meer te beleven in het blad. Tien artikels leesplezier. Twee ervan zijn ja, digitaal, geschreven door de
bijna 100-jarige Harrie Van de Broek: “Mutsenmakers Hamont-Achel 1800-1900” en “Hamontse schaapherders in 1796”.
In een derde en laatste aflevering neemt wijlen Jaak Aerts ons mee naar het boerenleven in de jaren 1930 in en rond het gehucht De Haart.
Luk Van de Sijpe schrijft in zijn artikel “De Achelse Witteberg en de heidetwist tussen Schaft en Achel” o.a dat de Witteberg een ijkpunt was voor de landmeters.
Harrie Beks‘ grootouders langs moederszijde kregen na de Wapenstilstand in 1918 bericht dat hun zoon Hendrik even voordien sneuvelde als oorlogsvrijwilliger. Een fragment van waarschijnlijk zijn laatste brief smukt het artikel op.
Mathieu Schuurmans diept meestal het verleden uit. Deze keer gaat zijn artikel over ”Gerard Gijbels (1854-1934) - goud- en zilversmid, horlogemaker en koster”.
Wim Van Dooren & Luk Van de Sijpe schreven een artikel over "Ärtificiële Intelligentie en de Teuten".
Wim Van Dooren kreeg bij het scannen van het rijke fotoarchief een foto onder ogen van fotograaf Edmond Jaminé, genomen tijdens een Vlaamse kermis in Tongeren. Zijn artikel luidt “Chocolat Rosmeulen”.
Huub Knoop heeft het in zijn artikel over “Plaatsnamen op bidprentjes”. Plaatsnamen die nu niet meer bestaan, o.a. door opname in fusies van gemeenten.
"Goed om te weten” sluit het nummer af met vermelding van een aantal giften. En de stand van zaken m.b.t. de digitalisering door de werkgroep “bidprentjes en rouwbrieven": het einde is in zicht! Het was een gigantisch werk, er zijn zowat 800.000 items gescand. Volgende keer een uitgebreid verhaal over die monnikenarbeid?