Grensgevallen
Een tijdje geleden waren we voor de zoveelste keer in Spanje. Onze gedachten gingen terug naar ons eerste bezoek. Het was in de zomer van 1967. Wij konden ons die reis permitteren. De Spanjaarden waren nog heel erg arm. Overal zag je bedelende mannen, vrouwen en kinderen. De werkloosheid was enorm en het land zuchtte onder de dictatuur van Franco. We zouden nu zeggen dat het een ontwikkelingsland was. Logisch dat jonge mannen zonder werk hun geluk in het buitenland gingen beproeven. Vaak hoorden ze van familie of kennissen over een buitenland waar wel werk in overvloed was. Nederland bijvoorbeeld of Engeland. Niet voor niets kwam Manuel, de ober in Fawlty Towers, uit Barcelona. “I am Manuel and I am from Barcelona”. Zo zijn veel Spanjaarden in Budel-Dorplein bij de zinkfabriek terecht gekomen. Als ze alleen waren kregen ze een kamer in de Cantine. Arbeiders met een gezin kregen een woning in de Carrés Mulhousiens-buurt. Weinig huur en gratis water en elektriciteit. Maar zoals het nu hier gaat met de asielzoekers zo ging het toen met de Spaanse “gastarbeiders”. Ze spraken de taal niet, wisten niets van de gewoontes en gebruiken van ons land. Ze voelden zich als een kat in een vreemd pakhuis. En bijna nooit iemand die zich om hen bekommerde. Ze moesten alles zelf uitzoeken. En als ze hun baan opzegden bij de zinkfabriek moesten ze meteen het huis uit, zonder pardon.
Velen van hen zijn na een aantal jaren naar Spanje teruggekeerd. Een kleiner aantal is gebleven en woont nog in Dorplein of naaste omgeving. Tot op de dag van vandaag maken ze van Dorplein een uniek dorp. Want niet alleen Spanjaarden kwamen en bleven, ook Polen Tsjechen, Italianen, Duitsers, noem maar op. De namen op naamplaatjes bij de huizen zeggen genoeg.
Een wandeling door Dorplein maakt een en ander nog wat duidelijker. Er zijn twee prachtige wandelroutes uitgezet. Goed met pijlen aangegeven. Er is ook een folder waarin de routes beschreven staan. Te koop bij de VVV in Budel, bij de Schakel en Jorine’s Theetuin in Dorplein. En soms ook te krijgen via de cicerones, de rondleiders, van Dorplein, goed herkenbaar aan hun frisblauwe jas met op de achterkant “Cicerone Dorplein”.
Geen zin om op eigen houtje te gaan rondwandelen? De cicerones nemen het graag over. Op afspraak via de coördinator of bij de vrije inloop elke laatste zondag van de maand. De rondleiding duurt ongeveer 2 uur en gaat over goed begaanbare wegen, rolstoelvriendelijk. Vooraf inschrijven is niet nodig, je zorgt dat je er op tijd bent en weer of geen weer, de wandeling gaat altijd door. De kosten zijn 2 euro per persoon en kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Ter plekke te betalen aan de gids of de coördinator.
Men staat voor jullie klaar op zondag 25 november om 14 uur bij gemeenschapshuis de Schakel, St. Barbaraweg 1, Budel-Dorplein, telefoon: 0495-518603.
Nieuwere berichten in
'Grensgevallen'Oudere berichten in
'Grensgevallen'