Heemkundekring Achel heeft zijn eerste nummer van
"De Achelse Kapetulie" van 2019 verzendklaar voor meer dan 500 abonnees. Oud-Achelaar Jules Gielen - gepensioneerd douanier - heeft nog veel van zijn kinder- en jeugdjaren onthouden toen hij met zijn ouders, broers en zus
(foto) in het gehucht het Eind woonde. Hij tikte zijn levensverhaal uit op de computer en bezorgde het de heemkundekring om te publiceren in het tijdschrift. Jules was maar drie jaar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak en de Duitsers ook na 10 mei 1944 in Achel in het straatbeeld verschenen. Deze gebeurtenis bleef in zijn geheugen gegrift.
Intussen is het periodiek blad toe aan het vijfde deel van de vlucht van de Achelse oud-boswachter Leo Vliegen, toen hij zich na het uitbreken van WO II naar Zuid-Frankrijk moest begeven om uit de handen te blijven van de Duitse bezetter. Dochter Mieke Vliegen en haar man, Willy Lauwers, hebben de route, die Leo Vliegen grotendeels met de fiets heeft afgelegd, zelf ook achter de rug.
Nieuw bestuurslid Jean-Pierre Sleurs brengt de lezer terug naar 1976 toen in Achel voor de eerste keer het folkloristisch Breugelfeest plaatsvond aan de Tomp. Later zou blijken dat deze organisatie de inspiratiebron werd voor andere activiteiten in Achel, zoals het oprichten van een toeristische dienst VVV.
Harrie Van de Broek belicht deze keer de familie Geers-Indesteege die de Beverbeekhoeve pachtte van 1885 tot 1895. Niet lang dus en dat zou te maken hebben met de slechte kwaliteit van de akkergrond.
Een derde rubriek die ook te maken heeft met de Tweede Wereldoorlog is de getuigenis van Theo Janssen die in de bevrijdingsdagen van september 1944 Duitse vrachtwagens tot staan bracht door stiekem suikerklontjes in de 'naftbak' te gooien.
Een abonnement 'De Achelse Kapetulie' kost € 12,50 euro. Contactpersoon: voorzitter Geert Stevens (011/66.47.04)