Dinsdag 25 september 2018
In het jongste nummer van "De Achelse Kapetulie" - het driemaandelijks tijdschrift van Heemkundekring Achel - wordt uit de doeken gedaan dat de bekende kapel Onze Lieve Vrouw in de Nood in de Orchideeënlaan twee bouwstijlen had (cfr foto's hieronder). In het archief van het KADOC van de KULeuven vond KADOC-staflid Godfried Kwanten - oud-Achelaar - een typoschrift van een pater-franciskaan over de Mariaverering in Limburg. Daarin wordt vermeld dat de kapel tijdens de Eerste Wereldoorlog werd afgebroken en heropgebouwd. Qua oppervlakte bleef ze hetzelfde, alleen de nieuwe kapel zag er toch wel anders uit. Opmerkelijk aan dit typoschrift is dat de tekst precies hetzelfde is als een krantenartikel van 24 maart 1938. De auteur van de tekst was dr. Mathieu Bussels, oud-Hamontenaar en jarenlang rijksarchivaris in Hasselt. Het artikel werd gepubliceerd naar aanleiding van 100 jaar kapel OLV in de Nood. De pater nam dus integraal de tekst over van dr. Bussels...
Aansluitend aan dit artikel beschrijft Jan Hermans hoe de graaf van het kasteel (nadien kruisherenkasteel) in 1886 plannen indiende om de weg naar Hamont die langs zijn kasteel liep te verleggen, verder weg van zijn kasteel. Blijkbaar hadden de graaf en de gravin liever niet dat de Achelse mensen zo vlak langs zijn deur passeerden. Het voorstel viel bij de Achelaars niet in goede aarde en stuitte op verzet. Maar toch, goed twee jaar later viel op het kasteel de vergunning binnen om de weg te verleggen. Het is nu de huidige Orchideeënlaan die loopt vanaf de rotonde aan het Catharinadal naar de kapel verderop.
Harry Van de Broek beschrijft in zijn artikel hoe de Achelse Kluis een bloeiende trappistenabdij met 125 monniken was in de periode van 1891-1900. In zijn studie valt op dat er zeer weinig Belgen monnik werden. Nu zijn er nog twee bewoners, maar volgende maand wordt het binnen de muren weer drukker met de komst van de katholieke gemeenschap Fazenda da Esperança.
Gelegenheidsschrijver Raf Lust stelde zich op een terras in Achel - bij een Achelse trappist - hardop de vraag: "Wie is een dorpsfiguur?" Hij schreef er een leuke bijdrage over. Verder nog een bijdrage over de opknapbeurt van de waterpartij met Griekse lier in het centrum van Achel en deel 3 van de vlucht van Leo Vliegen naar Frankrijk bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.
(Foto's: archief Heemkundekring Achel en Luk Van de Sijpe)
Recentste nieuws Hamont-Achel