De kerkfabriek van Hamont laat momenteel
de kapel van de Haart restaureren. Een kapel met een uitzonderlijke erfgoedwaarde, zegt Luk Vandesijpe van de heemkundige kring De Goede Stede. De kapel werd in 1952 gebouwd. Dat had te maken met de Tweede Wereldoorlog, toen in de loop van 1943-1944 steeds meer geallieerde bombardementen werden uitgevoerd op Duitse steden maar ook heel wat geallieerde vliegtuigen neergehaald werden door de Duitse Luftwaffe. Verschillende daarvan vielen op het grondgebied van Hamont en enkele in de omgeving van de Haart. De bewoners van die afgelegen plek in Hamont beloofden dat zij samen met de rest van Hamont na afloop van de oorlog een kapel te zullen oprichten.
Aanleiding voor de start van de werken in 1952 was de opzienbarende rondgang van het beeld van Maria van Banneux doorheen heel Limburg, die door het bisdom in 1951 werd aangekondigd. De wijk schoot in actie. De grond waarop de kapel staat werd door de familie Geusens aan de kerkfabriek geschonken. De bouw werd door vele vrijwilligers gerealiseerd. Aan de kapel van de Haart worden de laatste decennia jaarlijks een herdenkingsceremonie gehouden voor de gesneuvelde Britse piloten tijdens WO II.
Het plaatselijke RAF-comité Hamont-Achel zorgt daar voor een degelijke herdenking, waarbij telkens officiële gasten uit het voormalige Britse imperium worden uitgenodigd.
De restauratie was dringend noodzakelijk: dak en buitenschrijnwerk moeten vernieuwd worden. Door de constante en hoge vochtigheid rond de kapel is de schade aan het buitenschrijnwerk zeer groot geworden en zijn de natuurleien ‘tot op de draad’ versleten. Er zat niets anders op dan een volledige vernieuwing van het dak te laten uitvoeren.
Op dit moment worden deze restauratiewerken uitgevoerd.
De kerkfabriek kon de restauratie uitvoeren dankzij eigen middelen (vooral de spaarpot van de kapel zelf), een toelage van de stad Hamont-Achel (16.050,58 euro) en van de provincie Limburg (12.000 euro). De provinciale subsidie past in het project van “subsidiëring voor het onderhoud en instandhouding van waardevol, niet-beschermd klein historisch erfgoed”
Na de restauratie van het dak hoopt de kerkfabriek nog in te grijpen in de directe omgeving van de kapel: door het wegnemen van de eik, een nieuwe aangepaste milieuvriendelijke verharding en een volledige nieuwe aanplanting, passend bij de kapel. Daarvoor echter moeten nog bijkomende financiële middelen gevonden worden.
Op deze manier krijgt de kapel zijn oude functie als bidkapel terug.