Op veel plekken in De Groote Heide zijn gebiedsbeheerders bezig met het terugbrengen van de oude heidegebieden. En dus met het terugdringen van bos. Het Nederlandse Staatsbosbeheer start midden oktober in het noordwestelijke deel van het Leenderbos met het kappen van vooral berken en naaldbomen, zo meldt de Facebookpagina van het samenwerkingsverband De Groote Heide. Doel is om heide met bos te herstellen naar open heide. Het bos is eerst zorgvuldig door boswachters geïnventariseerd op nesten, mierenhopen en bomen met nestholtes.
In de 2e fase volgt uitbreiding van de heideverbindingszone tussen de natuurbrug over de Valkenswaardseweg en diverse heidegebieden in het Leenderbos, zoals Laagveld en de Hasselsvennen. Delen van het bestaande naaldbos worden meer open en plaatselijk ontstaat vochtige en droge heide. Hiervan profiteren onder meer talloze vogels, vlinders, libellen, reptielen en amfibieën. In de open delen blijven loofbomen staan zoals zomereik en beuk.
Tijdens de boswerkzaamheden worden wandelroutes, fiets- en ruiterpaden zoveel mogelijk ontzien. Toch kan het gebeuren dat een route op enkele plaatsen wordt beschadigd. Deze paden worden na de houtoogst zo snel mogelijk hersteld. Werkzaamheden zijn in het bos altijd aangegeven met bordjes en linten zodat bezoekers niet verrast worden door de machines. Daarnaast is het voor de veiligheid van de geïnteresseerde bezoeker van belang om niet te dicht bij de werkzaamheden te komen.
Het Leenderbos is een multifunctioneel bos; alles komt er samen. Duurzame houtproductie is naast natuur, recreatie, landschap en cultuurhistorie één van de functies van het bos. Het hout van de omgezaagde bomen wordt, onder het label Hollands hout, gebruikt in bijvoorbeeld de bouw. Hout dat niet geschikt is voor verwerking in andere producten wordt als ‘energiehout’ gebruikt voor het opwekken van duurzame energie. De opbrengst van het hout is voor het beheer van de natuurgebieden.
Recentste nieuws Hamont-Achel