Nog voor de eindejaarsdagen ontvangen de abonnees van het heemkundig tijdschrift
'De Achelse Kapetulie' hun vierde periodiek van 2023. De redactie heeft weer gezorgd voor leuke artikels uit het verleden van Achel.
Zo maakt de lezer kennis met wie in 1955 door het gemeentebestuur als 3.000ste inwoner - samen met ouders en naaste familie - werd gehuldigd. In 1972, toen het gemeentehuis nog gloednieuw was, was het de beurt aan de 4.000ste inwoner om langs te gaan bij burgemeester en schepenen van Achel.
De doorsnee Achelaar zal ongetwijfeld
Bèrke Breemans (°12-08-1934 - †7-5-2021) uit de Hoek gekend hebben. Een loodgieter van beroep, maar daarnaast van alle markten thuis. Hij leerde als schoolknaap op de
monica (accordeon) spelen met wat ze toen 'cijfermuziek' noemden. Toen er vlak na de bevrijding in WO II Schotse bevrijders in de Hoek waren, leerde Bèrke van de soldaten - zonder dat hij het wist - het Engelse volkslied 'God save the King'. De klas van Bèrke werd aangeduid om met 11 november het Engels volkslied te zingen aan het standbeeld. Een Engelse soldaat kwam daarvoor naar de klas om de tekst op het bord te schrijven. Toen de Brit het volkslied ook nog zong, kon Bèrke zich niet meer inhouden en stak zijn vinger op en zei tegen meester Even: "Dè liedje kèn ich al lang". Om een verhaal kort te maken: meester Even haalde schoolhoofd Toine Driessen erbij en nadat Bèrke zijn muzikaal talent aangetoond had, was hij op 11 november dat kleine manneke die naast Generaal Dempsey en Britse soldaten het Britse volkslied mocht vertolken op de eerste naoorlogse herdenking van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.
Wist ge dat de grond van het kerkhof in de Grevenbroekstraat kadastraal
'De daalakker' heet? Vlak na de Tweede Wereldoorlog startte het gemeentestuur van Achel een groots project om er een nieuw kerkhof te bouwen. De begraafplaats rondom de kerk was overvol geraakt. In de speurtocht om te weten hoe dat project tot stand kwam, kwam men erachter dat aannemer Jef Stevens uit Hamont de laagste onderschrijver was, maar er nooit één steen gemetseld heeft. Het waren de gebroeders Claes
(foto) uit Achel die de werken uitvoerden. Een deal wellicht, waar beide partijen wel bij gevaren hebben. Onder de Achelaars werd er in die tijd luchtig verteld, dat wie er als eerst begraven zou worden een ton bier moest geven.
Leuk om te lezen zijn ook: de legende van Monulfus en Gondulfus, de patroonheilige van Achel-Dorp, bestuursleden van de heemkundekring die op bezoek waren bij kruisheer-broeder Edgard Claes in het Nederlandse Sint-Agatha en een kennismaking met Jef Van der Aelst die 90 jaar lang als vrijgezel woonde op het Eind.
Wie zich graag abonneert op 'De Achelse Kapetulie' betaalt € 12,50 voor een jaarabonnement met 4 tijdschriften op het rekeningnummer: BE74 0010 7640 9707, Hooghaag 21, 3930 Achel. Met vermelding van naam en adres van de abonnee.