Het jongste nummer van "Grevenbroeker Echo's", het kwartaalblad van de Geschied- en Heemkundige Kring "De Goede Stede", publiceert een overzicht van de eigenaars en bewoners van de Kiekoet. Het is komisch dat in het artikel telkens sprake is van de "Kiekuit" - om consequent te zijn had men de huidige naam moeten behouden of het over de "Kijkuit" moeten hebben. De naam "Kiekoet" zou volgens dr. Jos Molemans zaliger verwijzen naar een ligging met een goede uitkijk over de omgeving.
Kiekoet, Kiekuit of Kijkuit - feit is dat er tussen 1820 en 2018 wel degelijk gelééfd werd in die boerderij. Harry Van de Broek achterhaalde dat ze in 1820 verpacht werd door het gemeentebestuur van Hamont en acht jaar later verkocht aan een Nederlander. Sindsdien ging de eigendom heen en weer in Belgische of Nederlandse handen. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Kiekoet afgebroken en werd een nieuwe boerderij gebouwd, die nu een pluimveebedrijf is.
Jeugdsentiment te over in het artikel van Leo Noten over zijn periode in de bewaarschool in Hamont. En Luk Van de Sijpe schrijft een heel verhaal over het zilveren jublileum van graaf Cornet d' Elzius de Peissant, destijds de burgemeester van Achel. Voor dat jubileum, in 1927, trok een enorme stoet door het dorp, met 18 wagens. Ze startte om 16 uur en werd om 18.30u ontbonden met een concert van de fanfare op de kiosk.
Nog in het blad een verhaal over de bloei van de stationsomgeving in Hamont, nadat de spoorlijn Antwerpen-Hamont geopend was in 1879. Hamont-Statie was een bloeiende wijk met heel wat bedrijfjes, winkels, cafés, hotels, een aparte fanfare, een jaarlijkse kermis en zo meer. De Eerste Wereldoorlog maakte daar een einde aan.
"Grevenbroeker Echo's", p/a Wal 16, 3930 Hamont-Achel, 12,50 euro per jaar voor vier nummers.
Recentste nieuws Hamont-Achel