Aan de Achelse Kluis heeft Musica vandaag zijn "Klankroute Wereldoorlog I (Noord-Limburg)" gepresenteerd, een app die de luisteraar door de geschiedenis van Noord-Limburg loodst aan de hand van vier luisterwandelingen. Twee Belgische en twee Nederlandse klankkunstenaars lieten zich inspireren door lokale gebeurtenissen uit de Eerste Wereldoorlog en maakten interactieve soundscapes op maat van het landschap.
Op slechts een boogscheut verwijderd van het vrije Nederland kreeg Noord-Limburg in de Eerste Wereldoorlog te maken met de problematiek van een grensregio in oorlogstijd. Om te voorkomen dat wanhopige Belgen zouden vluchten naar het neutrale Nederland spanden de Duitse bezetters een draadversperring onder elektrische hoogspanning van Aken tot de Belgische kust. Deze zogenaamde ‘dodendraad’ kon niet verhinderen dat duizenden mensen de grens overstaken en zich verschansten in vluchtelingenkampen aan de overkant. Noord-Limburg was in die periode ook het toneel voor vele spionage- en smokkelpraktijken. Voor deze klankroute schreven vier klankkunstenaars nieuw werk voor specifieke locaties in Neerpelt en Hamont-Achel:
- Benjamin Van Esser (BE) – Kluis – (luisterwandeling bij de Achelse Kluis – Achel)
- Gerrit Valckenaers (BE) – De Draad (luisterwandeling bij de reconstructie van de Doodendraad – Hamont)
- Cilia Erens (NL) – Niets laat me vermoeden (luisterwandeling aan het Hageven – Neerpelt)
- Bart van Dongen (NL) - Gelukzoekers, zo noemen ze ons (luisterwandeling aan looppiste bij Klankenbos – Neerpelt)
De route is gebaseerd op het bestaande fietsknooppuntennetwerk in de Limburgse Kempen. Voor de inhoudelijke invulling van de klankroute werkte Musica samen met de werkgroep ‘De Groote Oorlog rond De Kluis’.
Recentste nieuws Hamont-Achel