Vorig jaar augustus werd hotel-restaurant Koeckhofs in Achel gesloten. Dit jaar is de Achelse Kluis verkocht. Is er een verband?
Vermoedelijk niet, maar in de jongste editie van de "Grevenbroeker Echo's" lezen we - met vertraging, helaas, we moeten ook zovéél lezen - dat de brouwketels van de eerste brouwerij in de Kluis in 1850 werden geïnstalleerd door de Achelse brouwer en kuiper Koeckhofs. De brouwketel had een inhoud van 1051 liter (10,51 hl). De brouwerij van Koeckhofs zelf in Achel had een brouwketel van 1040 liter.
Ook interessant is dat het water voor de brouwerij werd afgetapt van de Warmbeek en vervolgens in de Kluis gefilterd. Er werd bier gebrouwen in twee kwaliteiten: het beste bier, "het patersvaatje", had een alcoholpercentage van 12° (!) en was bestemd voor het gastenhuis. Voor de monniken werd een lichter refterbier gebrouwen.
Aan het brouwen kwam een einde in 1917 toen de Duitsers koper en andere metalen gingen opeisen. Pas in 1998 werd de brouwerij weer opgestart onder impuls van abt Marc Gallant.