Enkele korte berichten uit de gemeenteraadszitting van gisteravond:
• Om sluipverkeer van zwaar vervoer in de Winter en omliggende straten (Giskens, Ambachtstraat, Kluiskens) te beperken wordt er een tonnagebeperking van 3,5 ton opgelegd. Oppositiepartijen PRO en N-VA drongen aan op invoeren van en politiecontrole op “uitsluitend plaatselijk verkeer” om zo de verkeersoverlast nog beter aan te pakken. “De tonnagebeperking van 5 ton geldt momenteel al en het verkeer is nog heel druk, die anderhalve ton extra zal de zaak niet maken,” aldus Rik Rijcken (PRO). Burgemeester Theo Schuurmans (CD&V) wil het voorstel verder uitwerken en de buurt raadplegen alvorens tot stappen over te gaan. Wordt vervolgd…
• De woning aan de Pastorijstraat 6 in Achel, die door de gemeente werd aangekocht om de muzieklessen van het NIKO te laten doorgaan tijdens de bouw van PC Michielshof, wordt afgebroken. Het terrein wordt geïntegreerd in de omgeving van de zaal. Kostenplaatje: 9.500 euro.
• De gemeenteraad trok 25.000 euro uit voor twee nieuwe keukens voor sporthal De Posthoorn, één voor de cafetaria en één in het appartement, nieuwe elektrische apparaten, aanpassingen elektriciteits- en watervoorzieningen, nieuwe tegels en voor het vervangen van enkele ramen. Raadslid Ben Schuurmans (CD&V) stelde na een tussenkomst van oppositielid Roger Mertens (N-VA) over de verschillende kosten aan de sporthal die zich blijven aandienen, dat deze kostenpost nu dringend moet gebeuren maar dat de rest van de renovatie, ondermeer de vloer, best in een totaal pakket wordt bekeken.
• Onderzoek heeft uitgewezen dat het niet mogelijk is de nieuwe verlichtingspalen in de Stad aan de muren te bevestigen, zoals in april vorig jaar op de gemeenteraad goedgekeurd werd. Daarom zullen ze op pilaren geplaatst worden. Ook enkele grondspots die eerder niet in het bestek opgenomen waren, werden toegevoegd. Op vraag van PRO laat burgemeester Schuurmans weten dat de bestaande grondspots aan de kerk, die blijkbaar mensen verblindt bij het verlaten van de kerk, voorzien zullen worden van extra kapjes om dat probleem de wereld uit te helpen. De kosten voor deze verlichting en aanpassingen worden gedragen door Infrax.
• Met drie aankopen voor gronden voor de aanleg van het fietspad ter hoogte van Hamonterweg, Bosstraat en Thomas Watsonlaan, komt het einde van de onderhandelingen voor woonterreinen in zicht. Daarna volgt nog de aankoop van natuur- en landbouwgebieden. De geplande uitvoering van het fietspad is voor 2015. Burgemeester Theo Schuurmans laat weten dat ook Neerpelt, aan de overkant van deze weg, druk doende is met aankopen van gronden. Raadslid Roger Mertens (N-VA) vroeg zich af waarom niet alle prijzen per are hetzelfde waren. “Iedereen heeft zelfde prijs per meter, zijnde 200 euro,” aldus de burgemeester, “maar op sommige terreinen staan muurtjes of andere dingen die afgebroken en later terug opgebouwd moeten worden. Bij de onderhandeling krijgen de eigenaars daar dan een extra vergoeding voor.” Het geld dat betaald wordt voor deze gronden, krijgt de gemeente terug van Vlaanderen.
• Oppositiepartij PRO bracht een extra agendapunt omtrent de studie toekomstige vestigingsplaats IBO (buitenschoolse opvang). Fractieleider Jacky Umans: “Omdat het niet over klein grut gaat - in de begroting van 2013 is er 150.000 euro voorzien voor ontwerp van IBO Hamont en in de meerjarenplanning voor 2014 anderhalf miljoen euro voor de realisatie ervan - willen wij dat er een grondige studie zal gebeuren voordat definitieve beslissingen genomen worden.” In die studie, die zou moeten plaatsvinden in overleg met alle fracties en betrokken partijen, moeten volgens PRO verschillende kostenplaatjes opgenomen worden voor drie mogelijke oplossingen die ze aangeven in hun voorstel: een renovatie van de bestaande IBO aan de Wal, een nieuwbouw aan de Wal of ernaast, of een nieuwbouw aan het stadspark, waarbij ook de daaraan verbonden kosten (aanleg parking, heraanleg skate-terrein, herstel speeltuin en organisatorische problemen zoals overdracht van kinderen van IBO naar school) in het pakket moeten opgenomen worden. Verder had PRO de dringende vraag om de uitgewerkte studie eerst voor te leggen aan een gemeenteraadscommissie alvorens ter goedkeuring naar de gemeenteraad te brengen.
Burgemeester Schuurmans stelde dat het dossier voorgelegd zal worden als het klaar is. “Tot spijt van wie het benijdt, is het nog altijd het schepencollege dat studies voorbereidt,” was zijn reactie. Na een stemming waarbij PRO en N-VA voor stemden en CD&V en Balans tegen, werd het voorstel niet aangenomen.
Recentste nieuws Hamont-Achel