Op de gemeenteraadszitting kwamen gisteravond de volgende agendapunten ter sprake:
• OCMW-voorzitter Serge Vander Linden (CD&V) presenteerde het meerjarenplan 2014-2019 en budget 2014 van Welzijnsregio Noord-Limburg waarbij hij kort de werking van die instelling schetste. Het is een vereniging van negen gemeentelijke OCMW’s (sinds 1/1/2014 is ook Bree in het project gestapt, voordien waren al aangesloten: Bocholt, Hamont-Achel, Neerpelt, Overpelt, Lommel, Peer, Hechtel-Eksel en Meeuwen-Gruitrode). De opdracht van Welzijnsregio is overleg en samenwerking tussen de verschillende OCMW’s onderhouden en het organiseren van gemeenschappelijke diensten, gaande van sociaal verhuurkantoor, tewerkstelling en opleiding, rechtshulp, schuldbemiddeling, gezins- en thuiszorg tot informatieveiligheid. In totaal 172 medewerkers staan in voor de hulp aan 149.500 inwoners van de deelnemende gemeenten. “De hoofdinkomsten voor Welzijnsregio bestaan uit subsidies van Vlaanderen,” lichtte Vander Linden toe. “De rest van de kosten wordt evenredig verdeeld onder de negen gemeenten.” Hamont-Achel draagt in de komende zes jaar ruim 885.000euro bij.
• Voor de schooljaren september 2014 tot juni 2017 wordt 45.000 euro uitgetrokken om het zwemvervoer van het lager onderwijs Hamont-Achel naar het zwembad De Zuiderpoort in Budel te bekostigen.
• Schepen van jeugdwelzijn Ilse Jaspers (Balans) vroeg en kreeg de goedkeuring om een speeltuig in speeltuin De Koekoek in Achel te plaatsen. “Er wordt gekozen voor een toestel dat, indien nodig, vrij eenvoudig te verplaatsen is,” aldus Jaspers. De kostprijs wordt geschat op 11.500 euro. Jacky Umans (oppositiepartij PRO Hamont-Achel) bedankte de schepen voor de snelle respons op hun vraag in de vorige gemeenteraad naar datzelfde speeltuig. Volgens schepen Jaspers was dit al veel eerder door de meerderheid gepland maar burgemeester Theo Schuurmans (CD&V) gaf op advies van oppositieraadslid Mertens (N-VA) aan er geen moeite mee te hebben om in de motivatie te laten verwijzen naar het agendapunt van PRO HA van de zitting van april.
• Schepen van openbare werking Willy Mertens (CD&V) lichtte de vraag om goedkeuring voor aanleg openbare verlichting en ondergronds laagspannings- en telekabelnet in Mulk, Teutenstraat en Dijk toe, alsook het ontdubbelen van de waterleiding daar ter plaatse. “We proberen de werken zo goed mogelijk te combineren zodat het later niet opnieuw opengegooid moet worden,” aldus Mertens. De kosten, samen ruim 200.000 euro, worden betaald met trekkingsrechten van de stad bij respectievelijk Infrax en De Watergroep. Oppositieraadslid Mon Bex (N-VA) wilde geverifieerd zien of de oude leidingen wel uit de grond gehaald worden, aangezien de inwoners daarvoor betalen. Schepen Mertens (CD&V) moest het antwoord schuldig blijven, ging er wel van uit dat dat zo was maar zou het zeker navragen.
• Daisy Winters, schepen van ruimtelijke ordening (CD&V), presenteerde met een uitgebreide PowerPointvoorstelling de definitieve vaststelling van het RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) Hamont-Rand. “In september werd het RUP voorlopig vastgesteld, ondertussen zijn na een openbaar onderzoek alle adviezen, bezwaren en opmerkingen gebundeld en gecoördineerd door de Gecoro. Zij hebben een advies met voorstellen tot aanpassing overgemaakt aan de gemeenteraad en wij willen die opvolgen,” aldus schepen Winters. “Wie bezwaren indiende, krijgt feedback middels een brief.” Alle aanpassingen werden in detail uit de doeken gedaan, gaande van gewijzigde onteigeningen over het versoepelen van uitbreidingsmogelijkheden voor bestaande winkels in de rand tot het omzetten van bouwvoorschriften Urban villa’s met drie bouwlagen naar bouwzone voor open en halfopen bebouwing. Oppositiepartij PRO HA was tevreden met sommige aanpassingen maar benadrukte dat het stadsbestuur tekort geschoten was wat informatieverstrekking betreft. Volgens Jacky Umans was het dankzij de infovergadering van PRO HA dat de inwoners geïnformeerd waren en dat de bezwaren op gang gekomen waren. Dat het Huis van het Kind nog steeds in het stadspark ondergebracht wordt, is voor hen een doorn in het oog. Datzelfde gold voor oppositiepartij N-VA. Samen stemden PRO HA en N-VA tegen het RUP Hamont-Rand, dat met een nipte meerderheid (CD&V en Balans) van 12 tegen 11 stemmen werd goedgekeurd.
• Verder werd de aanpassing van de rechtspositieregeling voor het stadspersoneel goedgekeurd.
• Het voorstel van oppositiepartij PRO HA om een woning in de Molenstraat aan te kopen om de toegankelijkheid tot het project senioren en ouderen aan het bejaardenhuis te vergroten, werd afgekeurd. “In het RUP Hamont-Rand zijn er genoeg toegangswegen voorzien, en een aankoop van een huis tevoren op de gemeenteraadsagenda laten zetten is niet zo verstandig,” vond burgemeester Theo Schuurmans (CD&V). “Je neemt de fanfare toch niet mee als je gaat jagen? Onze onderhandelingspositie zou heel zwak geweest zijn, moesten we geïnteresseerd geweest zijn.”
• Ook door PRO HA op de agenda geplaatst: de asfaltstrook tussen de rijweg en het fietspad in Hamont-Lo richting Kaulille. Het gaat om een afstand van 1.400m aan beide zijden van de weg. Aangezien alle overstrijkingen al aanbesteed zijn, is het niet duidelijk of deze herstelling heel snel kan gebeuren. Het wordt meegenomen in de besprekingen en als er geld voor is, alsnog uitgevoerd.
Einde van de gemeenteraad 22.30uur, volgende afspraak maandag 23 juni.
Recentste nieuws Hamont-Achel