Tijdens de gemeenteraadszitting van gisteravond kwamen volgende items aan bod:
• Vraag vanuit het publiek: horeca-uitbater Roger Janssen deed een oproep om een voorbeeld te nemen aan het convenant dat in het Nederlandse Cranendonck ondertekend werd door vertegenwoordigers van verenigingen en gemeenschapshuizen, de horeca en de gemeente om oneerlijke concurrentie tussen het verenigingsleven en de horeca te voorkomen. Janssen verwees naar de brief die in de Printer gepubliceerd werd over de uitbating van cafetaria de Koekoek door de Achelse volleybalvereniging. “De middenstand heeft het niet gemakkelijk, we willen goedlopende horeca en wervelende verenigingen, waarom kunnen we niet eens samen zitten en zoeken naar een degelijke oplossing?” vroeg hij. Burgemeester Theo Schuurmans (CD&V) beloofde zijn licht te gaan opsteken in Cranendonck en te kijken of Hamont-Achel daar iets mee kan.
• Henri Eerdekens, hoofd van de technische dienst, bracht een toelichting bij de problematiek Bosstraat, werken en omleidingen. Door een zeer ernstige verzakking, veroorzaakt door defecten aan het rioleringsstelsel waarbij zand met het grondwater in de riolering wegspoelt, is er groot gevaar voor instorten van de rijweg en was men verplicht om de weg volledig af te sluiten. “Het is daar een moeilijk punt,” aldus Eerdekens, “een kruispunt van nutsvoorzieningen die lopen van en naar Hamont-Lo en het industrieterrein. Er lopen waterleidingbuizen, telefoon- en elektriciteitskabels en gasleidingen. Er staat een droogzuiging en de komende herstellingswerken zijn heel complex. Het ziet er naar uit dat het zeker nog acht weken in beslag zal nemen. De omleidingen, eenrichtingverkeer, moeten over smalle wegen, dat brengt hier en daar problemen met zich mee." Men tracht zoveel mogelijk toezicht te houden. Wie tegen het verkeer in rijdt, kan rekenen op een boete van 165 euro. De oppositiepartijen PRO HA en N-VA drongen aan op toelichting omtrent de omleiding via de media, “een plannetje zegt meer dan duizend woorden,” aldus raadslid Jacky Umans (PRO HA).
• Johnny Put, accountmanager bij TV Limburg, gaf een toelichting op het TVL project “Fan van Limburg”, het vervangende programma voor het eerdere “Dag Limburg”. In dit nieuwe programma, bij ons dan in de variatie “Fan van Hamont-Achel”, komt onze gemeente wekelijks één minuut in de kijker. Per jaar kost dat de stad ruim 26.000 euro.“Mensen hebben nood aan positieve verslaggeving. TV is tegenwoordig ook internet, Facebook en Twitter,” volgens Put, “Fan van Limburg brengt het verhaal van Limburg en de Limburgers. De dag na de uitzending zijn de filmpjes via internet beschikbaar en kunnen ze in de sociale media gedeeld worden.” Oppositieraadslid Mertens (N-VA) stelde voor om maar meteen met een filmploeg naar de Bosstraat te trekken en zo de inwoners van Hamont-Achel te informeren over de werken, vorderingen en omleidingen. Oppositieraadslid Umans (PRO HA) stelde zich vragen bij de kijkcijfers: “Via TVL kunnen we misschien toeristen aantrekken, maar via Facebook, You Tube en internetgazet kunnen we ook al veel mensen bereiken en informeren. De stad moet het maximum uithalen qua communicatie,” besloot Umans. De samenwerking met TVL werd met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.
• Schepen van financiën Serge Vander Linden (CD&V) vroeg en kreeg de goedkeuring van de herziening van het meerjarenplan 2014-2019 en kennisname van het budget 2015 voor het OCMW. De stedelijke bijdrage voor 2015 bedraagt 1.335.820 euro, dat is 365.000 euro meer dan eerder geraamd.
• Ook het meerjarenplan 2014-2019 en het budget 2015 van de Stad vroegen om goedkeuring van herziening. Voor 2015 zijn er voor 3.224.635 euro investeringen gepland, ondermeer de aanleg van een snoezeltuin in RVT Aan de Beverdijk (25.000 euro), verfwerken kiosk Achel (15.000 euro), aankoop software stadhuis (45.000euro), erelonen voor restauratie en technieken Ursulinenklooster (100.000 euro), voor LRV Sint Laurentius (20.000 euro) voor aanleg van ruiter accommodatie op sportvelden van Hamont-Lo, budget voor herstelling wegen (150.000 euro), fietsenbeugels en banieren aan gemeenschapshuis (9.000 euro). De uitbouw van toeristische trekpleister de Kluis wordt uitgesteld tot de resultaten van de bestemmingsstudie bekend zijn. Bouw stadswerf (990.000 euro), nieuwbouw huis van het kind (2015-2016, 1.650.000 euro), verbouwen stadhuis (2015-2016, 450.000 euro). “We eindigen nog steeds elk jaar met een positief resultaat, er is geld voor de pensioenfondsen, we zijn in een financieel evenwicht”, aldus schepen Vander Linden (CD&V). PRO HA had er problemen mee dat het budget van onderhoud van de wegen wordt teruggebracht van 250.000 naar 150.000 euro. “Het is onwaarschijnlijk dat zo een goed onderhoudsbeleid kan uitgevoerd worden voor de bijna 150 kilometer wegen in onze stad”, vond oppositieraadslid Jacky Umans (PRO HA). “We stellen vast in deze meerjarenplanning 2014-2019 dat het spaargeld van Hamont-Achel smelt als sneeuw voor de zon. Tegen 2019 is de pot leeg…” Schepen Vander Linden repliceerde: “We sparen niet, we voeren een beleid van investeringen.” Raadslid Roger Mertens van oppositiepartij N-VA vulde aan: “Ik stel overal hogere kosten vast, meer uitgaven voor personeel, grotere werkingskosten, grotere bijdragen aan brandweer en OCMW, geen extra besparingen, wel investeringen uitstellen. Waarom werd er geen rekening gehouden met de voorstellen van de oppositie omtrent het inplannen van het huis van het kind om veel geld te besparen?” Schepen van financiën Vander Linden (CD&V): “U spreekt al twee gemeenteraden over voorstellen om te besparen in het investeringsproject Huis van het Kind, maar u geeft niet concreet door hoe…” Het kwam tot een stemming waarbij CD&V en Balans voor stemden en N-VA en PRO HA tegen; met 12 tegen 11 stemmen werd de herziening goedgekeurd.
• Voor de brandweer wordt 505.235 euro uitgetrokken voor 2015, zijnde 75.135 euro als investeringstoelage en 430.100 euro als exploitatietoelage. CD&V, Balans en PRO HA stemden voor, N-VA onthield zich in de stemming.
• Het restauratie dossier ‘restauratie en herbestemming kapel voormalig Ursulinenklooster Hamont-Achel” werd met eenparigheid van stemmen goedgekeurd. “Dit dossier werd nog door de zusters Ursulinen opgestart,” verduidelijkte burgemeester Theo Schuurmans (CD&V), “de toelage kan nu aangevraagd worden. Deze restauratie omvat de volledige vernieuwing van het dak, vervanging van de ramen en restauratie van de glasramen van de kapel. Verder wordt het metselwerk aangepakt, de aftakeling moet worden stopgezet.” De kostprijs van de restauratie wordt geraamd op 1.964.428 euro, de restauratiepremie op 1.509.727 euro. Het voorstel werd eenparig goedgekeurd.
Einde van de zitting 22.20uur
Volgende afspraak: maandag 23 februari.
Recentste nieuws Hamont-Achel