De bibliotheek organiseert morgen/woensdag om 20.15u in het Michielshof te Achel een lezing van filosoof Johan Braeckman. Het centrale thema van de lezing is luiheid.
Luiheid is een negatief begrip. Het wordt in verband gebracht met gemakzucht en onverantwoordelijkheid. In de christelijke traditie is luiheid zelfs een hoofdzonde, naast hoogmoed, hebzucht en onkuisheid. Braeckman legt uit waarom luiheid ook een deugd kan zijn. De moderne mens heeft voor niets nog tijd, wordt gedreven door hebzucht en consumptie, en kampt steeds meer met depressies en burn-outs. Misschien kan een welbegrepen vorm van luiheid een alternatieve vorm van levenskunst zijn?
Johan Braeckman is hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit van Gent. Hij is gespecialiseerd in Darwins evolutietheorie en kijkt het liefst van al naar de mens.
Wat betekent menselijkheid en hoe kunnen we tot een wereld komen waarin empathie en altruïsme een grotere rol spelen? Hoe komt het dat mensen vaak handelen uit eigenbelang maar tegelijkertijd ook bijzonder sociaal zijn? Hoe komt het dat we misschien wel hulpvaardig zijn maar ook in staat tot gruweldaden?
In februari 2014 trok Braeckman de deur van de universiteit achter zich dicht. Toch voor een jaar althans. Geen sabbatical zoals dat heet, maar een jaar verlof zonder wedde, zodat hij met een gerust geweten zijn tijd kon besteden aan wat hij wilde: lezen, schrijven, dromen, muziek, mensen, wandelen, praten, zwijgen en kunst. “Door het raam kijken als het regent en in de zon zitten als ze schijnt”, zoals hij zelf zei, “want mensen hebben nu eenmaal nood aan stilte en afzondering.”
Luiheid een alternatieve vorm van levenskunst? Een boeiend pleidooi!
Recentste nieuws Hamont-Achel