Nummer 84 van
"Grevenbroeker Echo´s", het kwartaaltijdschrift van de Geschied- en Heemkundige Kring De Goede Stede Hamont, brengt o.m. een verhaal over
een moordzaak op een vilder, uit 1762. Wat gebeurde er allemaal bij de grens met Budel tijdens de jaarwende 1761-1762? Auteur Harry Van de Broek zette de teksten van Guido Tijskens en Remi van Eerdewegh om in dialect.
- Van dezelfde auteur (90 jaar jong) verschijnt een artikel over de beginjaren van het
Rode Kruis Hamont-Achel, dat onlangs zijn 60-jarig bestaan (of meer?) vierde. Als gewezen voorzitter is hij uitstekend geplaatst om deze periode in woord en beeld te brengen.
- Hasselt bezat ooit het
poorterschap van Hamont. Tijdens een cursus Oud Schrift kregen leden van de kring de verlenging van dit poorterschap als oefenstuk. Wat hield dit poorterschap van 1401 allemaal in? Mathieu Schuurmans vertelt er veel over.
- Als hoofdartikel heeft het nummer een bijdrage van studente Tessa van Gemert van het ‘Sportkot’ in Leuven die een bijzondere studie presenteert over een nog maar weinig besproken onderwerp:
sporterfgoed. Dit onderwerp is evenwel van grote betekenis. De lokale sportbeoefening is zeer slecht gedocumenteerd en leeft vooral in de herinnering van sportbeoefenaars, lesgevers, trainers,… De studie focust op het werk van Adie Meuwis, turnleraar van de oude generatie maar die voortdurend met de nieuwste ontwikkelingen meeging en uiteindelijk aan honderden turners en vooral turnsters het beste van zichzelf gaf op een zo typisch eigen wijze! Intussen vernemen wij dat zijn Hamontse turnclub juist op dit moment ophoudt te bestaan omwille van de onmogelijkheid om in de Hamontse en Achelse sporthal de specifieke turntoestellen te kunnen gebruiken. Het is dus bijzonder jammer dat er aan zo’n lange traditie van turnsportbeoefening, met vooral Jan Stevens en tot op heden Adie Meuwis als organisatoren, zo plots en onverwacht een einde komt.
- In het woord vooraf wordt de stand van zaken m.b.t. het onderzoek van de
postgeschiedenis belicht alsmede die van het intergemeentelijke project "De Groote Oorlog rond de kluis 1914-1918". In "Goed om te weten" worden dan weer een aantal schenkingen besproken. Tenslotte wordt het oude en onbekende plan uit 1902 van de Sint-Laurentiuskerk afgedrukt. Dank zij een gouden tip van een medewerker van de heemkundige kring kon het kerkbestuur dit onbekend plan op de kop tikken. Het is een ontwerp dat uiteindelijk niet is uitgevoerd, maar dat een nieuwe kijk bezorgt op de problemen waarmee het kerkbestuur bij de bouw van de nieuwe, huidige kerk geconfronteerd werd.
Op bijgaande foto:
keurturnsters van De Noordster in 1962, met eregaste Mia Hoogmartens uit Genk.
UPDATE Vlnr: Lizette Stelten, Lea Croonen, Elza Boonen, Lea Peeters, Marie-José Van Vlierden, eregaste Mia Hoogmartens uit Genk, Nelly Dreezen, José Hendrikx, Nicole Huybrechts.