NEOS Hamont trok naar
Breda voor een bezoek aan deze boeiende Brabantse stad. In 1404 zette de Duitse edelman Engelbrecht van Nassau als eerste Nassau voet op Nederlandse bodem. Hij trouwde met de Bredase Johanna van Polanen en Breda werd Nassaustad. De Nassaus gaven Breda het aanzien van een "Hofstad". Zij behoorden immers tot de machtigste adel in het rijk van Karel V. Veel monumenten in de binnenstad herinneren nog aan deze verre voorouders van de Nederlandse koninklijke familie. Ieder jaar op Tweede Pinksterdag viert Breda zijn band met de Nassaus tijdens de drukbezochte Nassaudag. Dat kreeg het Hamontse bezoek te horen van twee gedreven gidsen.
In de "Historische kilometer" mocht het prachtige Begijnhof niet ontbreken. Wie in de Catharinastraat, midden in de drukke binnenstad, de poort naar het Begijnhof passeert, belandt in een oase van rust. Het is een verzameling van individuele woningen van begijnen, meestal in de nabijheid van een kerk en omgeven door een muur met een toegangspoort. Tegenwoordig worden de huisjes bewoond door alleenstaande dames. Het hof omvat 31 woningen en heeft een unieke kruidentuin waar elke bewoonster naar hartenlust van kan genieten. Voor de kleine kerk ligt een prachtig grasveld dat vroeger gebruikt werd als "bleekweide".
In de namiddag was er een bezoek achter de schermen van het "Chassé Theater", ontworpen door architect Hertzberger. Er zijn drie zalen met in totaal 2500 zitplaatsen.
(Jaak Hoeben)