Deze week krijgen de abonnees van de "Grevenbroecker Echo's" het kwartaaltijdschrift van de zomer in de brievenbus. Met weer heel wat artikels en foto's.
- De verklaring voor het ontbreken van een waardig oorlogsmonument heeft volgens Luk Van de Sijpe uitsluitend met de gemeentepolitiek te maken. Zelfs in het maatschappelijk leven werd de tweestrijd tussen burgemeester Louis Keunen en Charles Spaas doorgetrokken en steeds meer op de spits gedreven. Politiek bleek een oorlogsmonument niet haalbaar. Een alternatief oorlogsmonument in de vorm van een gedenkplaat in drie delen achter in de Sint-Laurentiuskerk werd veel later ingewijd. Toen was het al 13 februari 1922.
- Fanfare Kempenbloei Achel bestaat dit jaar 150 jaar. Luk Van de Sijpe gaat in een artikel enkel in op de ruime achtergrond van de ontstaansgeschiedenis van dit muziekgezelschap, die merkwaardige parallellen heeft met die van Neerpelt en Hamont.
- Enkele merkwaardige schenkingen passeren de revue via een afbeelding: een handgeschilderde kopie van de bekende gravure van Remacle Le Loup, een lezenaar en een Missale Romanum. De erfgoedbibliotheek kocht onlangs een tussen 1850-1854 gedrukte politiek-economisch-natuurkundige kaart van Limburg aan, gemaakt door Philippe Vandermaelen, de bekendste cartograaf van West-Europa. Over de middenbladzijden is een afbeelding uit de omgeving opgenomen.
- Jos Bormans uit Beringen is nog altijd op zoek naar de plaats waar Alfons Witters, jongste broer van zijn grootvader via de draad in 1917 naar Nederland trok en zo het front via Engeland vervoegde. Hij bezocht onlangs den draad in Hamont-Achel.
- Wijlen Jan Dirkx, medelid en actief heemkundige, heeft een onderzoek gedaan naar studenten uit Hamont, Achel en omgeving, die zich vóór 1800 inschreven aan de Leuvense universiteit. In het eerste deel van zijn verhaal komen de studenten uit Hamont, Achel en Grevenbroek aan de beurt met als meest bijzondere Gerard Hoefmans uit Hamont, magister in artibus (1428).
- Mathieu Schuurmans ontmantelt in een artikel een erfenis uit 1582, samengesteld uit verschillende munten.
- Keizer Jozef II bezocht in 1781 De Nederlanden, deed op de terugtocht Achel aan en kon een maaltijd nemen en uitrusten in de bekende afspanning Koeckhofs. Een gedenkpenning werd bij deze gelegenheid uitgegeven.
- Mieke Mertens uit Zonhoven was als vijfjarige getuige van de brand in het klooster en de school der Ursulinen in Hamont in 1956. Zij brengt nu een mooi getuigenis hierover.
- De Erfgoedkoepel Hamont-Achel heeft haar adviezen en suggesties over Erfgoedbeleid Hamont-Achel 2013-2018 geuit. De voornaamste zijn in dit nummer opgenomen.
Tenslotte volgt een reisverslag van medewerkers onlangs naar het land van Eupen en en verslag van bestuursleden aan een cursus oud-schrift.
Recentste nieuws Hamont-Achel