Grensgevallen
Zaterdag meldden we dat de hevige regen van donderdag gezorgd had voor honderden dode vissen in de Tongelreep in Nederland, omdat door het overstort van de Warmbeek vervuild rioleringswater in die beek terechtkwam. Vandaag reageerde Floor Stoffelen van Aquafin.
"Overstorten moeten we te allen tijde proberen te vermijden," schrijft ze. "Maar het is geen uitzondering dat deze soms in werking treden. In een periode van langdurige droogte is het de combinatie van verschillende factoren die ervoor kan zorgen dat de overstort een sterkere impact heeft.
"Zo heeft het vuil zich na een lange periode van droogte opgehoopt in de riolering. Bij zware regenval wordt dit vuil opgewoeld door het regenwater dat overvloedig passeert. Daarnaast is de buienintensiteit van warmteonweders bovengemiddeld. Als er normaal 15 liter/m² op een maand tijd valt, is er geen probleem. Valt diezelfde hoeveelheid op 10 minuten, wordt de maximumcapaciteit die het zuiveringsstation kan verwerken, overschreden en treedt de noodoverstort in werking. Het ongezuiverde water, met het opgehoopte vuil, belandt dan in de waterloop. Daarbovenop daalt het zuurstofgehalte in de waterloop bij langere droge periodes. Wanneer er dan nog eens ongezuiverd afvalwater bijkomt, kan dat tot vissterfte leiden. Het is dus de combinatie van verschillende factoren."
Nieuwere berichten in
'Grensgevallen'Oudere berichten in
'Grensgevallen'