Van 1797 tot 1910 was de kleine gemeente Achel de
kantonhoofdplaats in Noord-Limburg. De gemeenten Achel, Hamont, Kaulille, Luyksgestel (in 1817 vervangen door Lommel), Neerpelt, Overpelt en St-Huibrechts-Lille vormden vanaf 1797 het nieuwe Kanton Achel. Het vredegerecht zetelde in het Achels gemeentehuis
(foto) en in al die jaren passeerden er heel wat vrederechters, vervangende vrederechters, griffiers en gerechtsdeurwaarders.
Harry Van de Broek zocht voor Heemkundekring Achel uit wie allemaal die personen waren. De meest bekende was drossaard Clercx die ongenadig optrad tegen de bokkenrijders. Het staat allemaal haarfijn vermeld in de tweede
Achelse Kapetulie van dit jaar.
Oud-voorzitter
Harrie Stienaers woont sinds enkele jaren in de serviceflats van de Lier op het Michielsplein. Wat corona betekende voor hem persoonlijk, beschrijft hij in zijn artikel 'Corona in de Lier'.
Bestuurslid
Marcel Schuurmans had nog meerdere teksten klaarliggen om te publiceren in het Achels heemkundeblad. Een ongeval maakte plotseling een einde aan zijn leven. Hij overleed op 4 maart 2018. Van zijn weduwe Suzanne Kauffmann mocht de kring gebruik maken van zijn schrijfsels. In deze Kapetulie een bijdrage van hem over een 'melkprijskamp' in het Ven bij landbouwer Jaak Van Otterdijk-Schuurmans.
In zijn artikel 'Achel op de kaart' maakt voorzitter
Geert Stevens duidelijk welke evolutie er heeft plaatsgevonden van landkaarten tot GPS, om de weg te vinden als we ergens naar toe rijden.
Willy Mertens schreef het verhaal van het 'korenmenneke', een legende die vroeger verteld werd om de kinderen uit het opgroeiende koren te houden. Aan de rand van de korenvelden bloeiden de mooie blauwe korenbloemen en heel verleidelijk was het om die te plukken voor mama of als strooisel voor de Sacramentsprocessie. Verstoppertje spelen in de korenvelden was ook heel leuk. Om de '
jung' uit het koren te houden werd er dan verteld over het korenmenneke, dat als hij kinderen kon pakken ze levend opat.
Wat weinigen zullen geweten hebben was dat deken Clemens Hendrickx tijdens de Tweede Wereldoorlog piloten van de geallieerde luchtmacht op hun vluchtroute hielp om terug in Engeland te geraken. Hamontenaar
Herman Grouwels schreef er een roman over met zijn heeroom in de hoofdrol, die ooit deken was in Hamont. De link met Achel is dat zijn dienstmeid een zuster was van 'Anna van de pastoer' in Achel (†Jan Schevers).
Een abonnement op de Achelse Kapetulie voor 12,50 € per jaar (verschijnt 3-maandelijks in maart, juni, september en december). Betalen kan via een overschrijving op BE74 0010 7640 9707 GEBABEBB met vermelding van uw naam en adres of cash bij een van de bestuursleden.