Nog voor de kerstdagen ontvangen de abonnees van het heemkundig tijdschrift
'De Achelse Kapetulie' het vierde nummer van 2022. Alweer allerhande verhalen uit een Achels verleden.
Zo dompelt auteur Guy Rijcken de lezer in
de wereld van imkers en het gereedschap dat ze bezigden wanneer de bijenkorven vol met honing staken. Het Grevenbroekmuseum - en daar is Guy ook medewerker van - kreeg van Lieske Bollen-Joosten uit de Kasteeldreef een aantal voorwerpen die in het bezit waren van de vorige bewoner van het huis, Jef Croymans, zoon van de gemeentesecretaris Jaak Croymans (1865-1947). Jef was chemisch ingenieur bij Overpelt-Fabriek; zijn hobby was imker en het verzamelen van oud imkergereedschap. Het imkeren van toen en nu wordt uitgelegd met tekst en foto's.
Hoeveel inwoners van Achel of elders weten dat er op het kerkhof in de Grevenbroekstraat
twee bisschoppen zijn begraven? Het zijn twee kruisheren die als bisschop functioneerden in het voormalige Belgisch Congo. Van het toenmalige gemeentebestuur van Achel kregen ze na hun overlijden een laatste rustplaats op de Calvarieberg, het gebouw dat thans dienst doet als aula bij een uitvaart. René Winters ging op zoek naar wie die kruisheren waren en wat ze als bisschop in Congo - meer bepaald het missiegebied Bondo - betekend hebben.
Voor bestuurslid Jan Hermans was
Lambert Breemans - beter bekend als Bèrke Briejem, geboren en getogen Achelaar - iemand die van alle markten thuis was. Hij was een echte doe-het-zelver die soms zijn tijd vooruit was. Toen er nog geen sprake was van energietekort, wekte Bèrke al zelf zijn elektriciteit op. Op Interelectra (voorloper van Fluvius) en de gemeente moest hij niet rekenen omdat hij van geen van beide een vergunning kreeg om een kleine windmolen te plaatsen. Geen probleem voor Bèrke, hij plaatste toch zijn windturbine.
Bestuurslid Willy Mertens beschrijft in de Achelse muziekscene het vroegere orkest met Achelse muzikanten,
The Border Boys. Het artikel wordt gekleurd met de ervaringen die muzikant Jean Cox neerschreef. The Border Boys kunnen beschouwd worden als de peetvaders van de Achelse rockscene, aldus Willy Mertens (gitarist bij de Achelse covergroep New Fools).
Medio oktober werd door het personeel van de stadsdiensten de oude windwijzer met opschrift 'Simonsplein' teruggeplaatst in het centrum, vlak tegenover de oude pastorij - die nu Joy heet - in de Pastoor Bungenerslaan. In 1958 werd dit Simonsplein met enig feestgedruis ingehuldigd.
In de rubriek 'uit de losse pols' van wijlen bestuurslid Marcel Schuurmans maakt de lezer kennis met Maria Janssen (1915-1987) uit de Thomas Watsonlaan. Toen Marcel nog een tuindersbedrijf had, kwam ze vaak bij hem over de vloer. Maria Janssen kunnen we catalogeren als een vrouw met een aparte levensstijl; ze woonde samen met haar broer Jef.
Op de foto: de familie Croymans - circa 1905 - uit de Dorpsstraat. V.l.n.r.: Angelique, Jaak, Louis, Henri Sak, Lambert, Sofie Houben, Jef en Maria.
Een abonnement van 'De Achelse Kapetulie' - verschijnt 4 maal per
jaar - kost € 12,50, te storten op BE74 0010 7640 9707. Vermeld steeds
naam en adres van de abonnee in de mededeling.