Nog voor de kerstdagen ontvangen de 540 abonnees van het heemkundig tijdschrift
'De Achelse Kapetulie' hun vierde periodiek van 2016. Daarin onder meer een verhaal over dit majestueuze huis, dat in de Schutterijstraat staat. Ooit woonde er de
pauselijke zoeaaf Frederik Alfons Van Waesberghe, een man die ooit soldaat was in het pauselijke leger van paus Pius IX (1846-1878) in Rome. Hij werd in 1870 ingelijfd om mee te te strijden in de verdediging van de territoriale onafhankelijkheid van de 'Stoel van Petrus'. Hij trouwde met de Achelse Martina Winters en liet in de toenmalige Haringstraat de prachtige 'Villa Martina' bouwen. Zijn grafzerk ligt langs de kerk van Achel-Centrum. Over deze zoeaaf schreef Lieven Gorissen uit Kapellen een diepgaande studie. Heemkundekring Achel mocht dankbaar gebruik maken van deze studie en ze publiceren.
In het begin van vorige eeuw, in mei 1904, publiceerde de Nederlandse Meierijsche Courant een bericht over
een triestig voorval in Achel. Een vrouw van 53 jaar - de ongehuwde Maria Follon - was namelijk levend verbrand in haar bed. Men is er toen vanuit gegaan dat ze in slaap was gevallen terwijl het schaaltje met de kaars nog brandde. In die periode was er nog geen elektriciteit in Achel. Onze mederedacteur Harry Van de Broek (een 90-plusser!!) zocht uit wat er toen precies gebeurd is.
In dezelfde Meierijsche Courant vond Harry Van de Broek een ruim verslag terug van
een grootse viering in 1905 van 75 jaar Belgische onafhankelijkheid in Achel. Omdat Achel toen kantonhoofdplaats was, vond dit vijfdaagse feest in augustus hier plaats. Er was zelfs 'kanongebulder' nagebootst door het ontsteken van carbuur in oude melkkannen. Om er voor te zorgen dat niemand het deksel van de melkkan op zijn hoofd zou krijgen, werd het aan een lang touw bevestigd.
De redacteurs Marcel Schuurmans, Jan Hermans, Jef Plas en René Winters schreven leuke artikels over een wandeling door Achelse en Neerpeltse velden, de driedaagse tentoonstelling van Heemkundekring Achel over verenigingen die in de loop der jaren ophielden te bestaan, een studiereis naar de Westhoek met Achelse schoolkinderen van het vijfde leerjaar, wapenschilden uit het rijke Achelse verleden en 'Het stond in de gazet' met een terugblik naar 115 jaar koninklijke fanfare Kempenbloei in 1977.
(Foto: archief Heemkundekring Achel)
Een abonnement van het driemaandelijkse tijdschrift kost € 12,50. Wie zich graag abonneert kan dit bedrag storten op BE74 0010 7640 9707 - BIC code GEBABEBB , Heemkundekring Achel, Catharinadal 2, 3930 Achel. Gelieve te vermelden: abonnement De Achelse Kapetulie 2017.