In nummer 114 van
Grevenbroeker Echo's, het tijdschrift van
"De Goede Stede Hamont" dat deze week verschijnt, gaat de grootste aandacht naar het sterk engagement van
de leden van de Bouworde in de jaren 1950-1960. Meestal studenten (maar ook BJB-ers) hielpen in de paasvakantie meebouwen aan kerken en woningen voor o.m. vluchtelingen. In het nieuwe tijdschrift verschijnt een achtste artikel over Bouwkampen, ditmaal dat van Schönberg bij de Oostzee in 1961. Hieraan namen tien Hamontse studenten (van wie één priester) en telkens één bouwgezel uit Neerpelt, Overpelt en Lozen deel. Het artikel is geschreven door Bèr Cardinaels met redactionele steun van Peltenaar Fons Tuyaerts, toenmalig bouwgezel in Schönberg. Maar ook andere bouwgezellen hebben geholpen met vooral verstrekking van informatie en foto's.
Door de hoeveelheid aan informatie zal het artikel over twee publicaties verschijnen, in nummer 114 deel A dus. Hierin worden de achtergronden geschetst van de bouwkampen: de enorme vluchtelingenstromen binnen Duitsland. Voor deze vluchtelingen wilde de Bouworde zich inzetten. Daarna maakt de lezer kennis met de groep deelnemers en ziet men hen aan het werk op de bouwwerf, waar woningen werden gebouwd.
In het volgend nummer zal deel B verschijnen. Aan de hand van nog meer foto's gaat het dan over nog andere aspecten van het bouwkamp, de kameraadschap, een uitstap en op het einde zal men indirect getuige zijn van de bouw van de Muur in Berlijn op 13 augustus 1961.
UPDATE Verder in het blad: Harry Van de Broek (97) schreef een artikel over
"Achel, het kanton en vredegerecht (1798-1910)". Het begint met een korte historiek, dan volgt de het curriculum vitae van de 16 vrederechters en van de 8 griffiers. Zoals gebruikelijk eindigen zijn artikels met een "Ter aanvulling", leuke historische aanvullingen.
Van Mathieu Schuurmans verschijnt nu deel 2 over
"De oorsprong van de familie Ballings". Hierin komt de zesde t/m de negende generatie aan bod, de periode 1500-1600. Het artikel eindigt met een overzicht van de stamboom van de afstammelingen van Dieryck Ballincx en Mobelia, zijn vrouw.
De volgende twee verhalen zijn van de hand van Luk Van de Sijpe. De Geschied- en Heemkundige Kring heeft een mooie gift
bidprentjes gekregen uit de 19e en eerste helft van de 20e eeuw. Vijf bidprentjes zijn afgebeeld, het oudste is van 1810 voor Bernardus van Buel, overleden in Den Bosch. In "Goed om te weten" wordt men even stil bij het lezen van een prentje uit dezelfde collectie. Een heel bijzonder prentje van twee zusjes, vreselijk vermoord. Een zoektocht bracht de auteur bij een verhaal in het Weekblad voor de De Stad en het Kanton Grave. Het artikel "De verdwenen Memorieboeken van Grevenbroek", verschenen in het vorige nummer, krijgt nu een vervolg n.a.v. een reactie van de neven Lambert Joosten.
Van de familie Spaas kreeg de kring een
heel bijzonder familiearchief. Deze belangrijke documenten gaan o.a. over de teutenhandel van Theodoor Ballings in de Compagnie Claassen & C° in Harmelen en Oudewater. Andere documenten komen van notaris Adrien Spaas. De resp. documenten werden aan de kring overhandigd door Gerard en Adrien Spaas.
De abonnees krijgen hun tijdschrift in de brievenbus, losse nummers kunnen via de website https://www.hamontachel.com besteld of - indien corona het toelaat - afgehaald worden op het Documentatiecentrum Dr. Bussels, Wal 18 Hamont, iedere dinsdag tussen 13.30 en 17.00 en 19.00 en 22.30 uur. Een los nummer kost 5 euro exclusief ev. verzendingskosten, BE 43 1030 6935 8001 van De Goede Stede Hamont.